Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2012“ biće održan, 11. put, od 9. do 17. marta u Pozorištu „Slavija“. Prema rečima Batrića Žarkovića, direktora ove kuće, Festival je ušao u drugu deceniju. „Na njemu je izvedeno preko 130 predstava iz preko 30 zemalja učesnica. I ove godine se na Festival prijavilo preko 200 zemalja. Tokom poslednje dve godine smo pravili latinoamerički Festival, tako da su uglavnom dolazile predstave iz Brazila i Argentine.

Ove godine smo se odlučili za istočnoevropskoazijsku varijantu. Velika nam je čast što će doći Nacionalni Teatri iz Azerbejdžana i Rumunije. Inače, mi sve počasti dajemo glumcima. Sve prethodne Festivale otvarale su glumačke legende s prostora bivše Jugoslavije i Rusije. Ove godine će Festival otvoriti glumica Branka Veselinović, koja proslavlja 75 godina glumačkog života i rada“, istakao je Batrić i najavio: „Iz naše zemlje će na ovogodišnjem Festivalu učestvovati predstava Ateljea 212 „Kraj partije“. Predstava Dramskog pozorišta „Ivan Gončarov“ iz Rusije „Osećanja“ po motivima Čehovljeve drame „Vera“, a u režiji Linasa Zaikauskasa, koja otvara ovogodišnji Festival, ima malo teksta. Ni ostale predstave nemaju zamarajuću količinu teksta. Karte za sve predstave su u prodaji od juče“, rekao je Žarković.

„Poslednje večeri Bosansko narodno pozorište „Zenica“ izvešće predstavu „Pismo iz 1920.“ u režiji Olivera Frljića“, nastavio je Raško Jovanović, stalni član žirija festivala, i dodao: „Predstava govori o raspadu Jugoslavije i mislim da je vrlo zanimljiva i provokativna, s obzirom na Frljićev pristup materiji. On govori o večitoj netrpeljivosti na bosanskohercegovačkim prostorima“.

Pored ovih predstava, na Festivalu će biti prikazana predstava Narodnog pozorišta „Kluž napoka“ iz Rumunije „Zenobia“ u režiji Mone Mariane, zatim predstava „Žena iz prošlosti“ Državnog dramskog i lutkarskog pozorišta „Konstantin Velikov“ iz Bugarske, „Presuda“ Nemačkog državnog pozorišta iz Temišvara, poljska predstava „Džepovi puni kamenja“ u režiji Meri Džouns, „Kajanje“ Državnog akademskog narodnog pozorišta iz Azerbejdžana i drama „Tengo“ Pozorišta „Sina group“ iz Irana.

Predsednik žirija je Ljubiša Georgievski, pozorišni i filmski reditelj iz Makedonije, a član je, pored Raška Jovanovića, i Dragana Čolić Beljanoska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari