Istorija duga 76 godina: Otvoren Pozorišni muzej u Zaječaru, tek drugi takav u našoj zemlji 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović Zaječar

U okviru programa obeležavanja 2. februara – Dana pozorišta, u zgradi nekadašnjeg Memorijala „Nikola Pašić“ u Zaječaru, svečano je otvoren Pozorišni muzej, sa ciljem da se na jednom mestu saberu sve uspomene iz bezmalo osam decenija postojanja teatra u Zaječaru.

“Naime, Zaječar je jedini grad na istoku Srbije koji ima profesionalni teatar, koji je pre 76 godina 2. februara otvorio vrata publici izvođenjem premijere predstave „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova. Od tada do danas izvedeno je blizu 450 premijera predstava, a kroz zaječarsko pozorište prošli su brojni glumci, reditelji i drugi kulturni stvaraoci. Sve te decenije postojanja obeležile su mnogobrojne nagrade, festivali, gostovanja, što je pravo bogatstvo za Pozorišni muzej”, istakao je na svečanosti otvaranja muzeja Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra.

Pozorišni muzej otvorio je dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, koji je naglasio da Zaječar sa svojim institucijama, manifestacijama i ljudima koji rade u oblasti kulture odavno zaslužuje da bude prestonica kulture Srbije.

Glumac Milan Caci Mihailović, kolega i prijatelj Zorana Radmilovića, naglasio je da Radmilovićev grad dobija još jedna kutak u kome će dobro poznata, odnegovana zaječarska publika naći utočište.

Prijatelj zaječarskog teatra, dramaturg i reditelj reditelj Željko Hubač,  kao predstavnik Narodnog pozorišta iz Beograda preneo je pozdrave i podršku upravnika Svetislava Goncića i Dragana Stevovića, direktora pozorišnog muzeja Nacionalnog teatra, koji nude svu pomoć i saradnju zaječarskom muzeju.

Miodrag Tomić, kustos Narodnog muzejau Beogradu i sin čuvenog glumca Miće Tomića je rekao da muzejski prostori postaju deo scenografije, a kroz glumački izraz i scenski prikaz možemo da se upoznamo sa istorijskim činjenicama na drugačiji način.

Autor prve postavke Pozorišnog muzeja zaječarskog teatra je Suzana Antić, kustos Narodnog muzeja u Zaječaru, sa svojim saradnicima.

Kuriozitet je što je pored Nacionalnog teatra u Beogradu, zaječarsko pozorište jedino koje ima sopstveni muzej, a osim eksponata iz fundusa Pozorišta i brojnih fotografija izloženi su i darovi poznatih glumaca: Milana Cacija Mihailovića, Tatjane Beljakove, čuvene Georgine iz Radovana III,  Jelice Sretenović, Svetlane Bojković, a očekuju se i pokloni Tanje Bošković, Irfana Mensura i drugih prijatelja i saradnika pozorišta.

U drugom delu zgrade nalazi se Galerija pozorišta i centra za kulturu. Biće to još jedno žarište kulture u Zaječaru, gde će se organizovati izložbe slika, likovne kolonije, književne večeri,  i drugi događaji iz kulture.

Povodom Dana pozorišta, na sceni zaječarskog teatra sinoć je izvedena premijera predstave „Ženidba“, koju je po tekstu Nikolaja Gogolja adaptirao i režirao Janko Cekić. Кompozitor je Aleksandar Srebrić, kostimograf je Nevena Reljić, dok je scenografiju postavio Mirko Stokić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.