Istrajni borci na domaćoj kulturnoj sceni 1Foto: Medija centar

Svetlana i Zoran Popović prvi su dobitnici novoustanovljene nagrade „Nebojša Popović“ za doprinos, promociji i kritičkom promišl?anju filmske umetnosti i kulture.

Nagradu su pokrenuli Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival Slobodna zona, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka i nasleđe koje je ostavio. Priznanje, kako stoji u saopštenju, ima za cilj da ohrabri i podrži one profesionalce koji se bore da filmskoj umetnosti očuvaju i vrate dignitet i pažnju koju zaslužuje. Po mišljenju žirija, koji je radio u sastavu: Radoslav Zelenović (predsednik), Nebojša Bradić i Stefan Arsenijević, Svetlana i Zoran Popović otelotvoruju vrednosti ove nagrade svojim višedecenijskim sveobuhvatnim radom na promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture i za upornosti, istrajnost i beskompromisnost sa kojima su postigli izuzetne rezultate.

Svetlana i Zoran Popović osnivači su Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat i Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih i pripadaju onim retkim istrajnim borcima na domaćoj kulturnoj sceni koji samostalnim, vaninstitucionalnim delovanjem stvaraju dela koja na više nivoa značajno obogaćuju našu kulturu i filmsku umetnost, navodi se u obrazloženju. „Pedagoškim radom formirali neke od najznačajnijih domaćih filmskih stvaralaca, omogućili snimanje preko sto kratkih dokumentarnih i nekoliko stotina kratkih igranih filmova, odnegovali generacije obrazovanih gledalaca, a festival Sedam veličanstvenih uzdigli u nezaobilazan, dragocen festival kako u domaćim tako i u evropskim okvirima“, kaže žiri.

Nagrada „Nebojša Popović“ sastoji se od novčanog iznosa (koji obezbeđuje Filmski centar Srbije), umetnički oblikovanog predmeta (arh. Ajle Selenić) i privilegije i obaveze dobitnika da selektuje i organizuje filmski maraton najbol?ih filmova iz prethodne godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Na taj način laureat će simbolično na jedan dan zauzeti mesto filmskog urednika DKC-a na kojem je Nebojša Popović sa toliko entuzijazma i znanja godinama radio. Prva nagrada biće uručena 11. januara u DKC-u.

Nebojša Popović (1958-2015) bio je jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. S druge strane, njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u okviru emisije „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa DKC-a profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari