Pozorišna predstava „Bez naziva“, svestranog umetnika, Jožefa Nađa, nakon svetske premijere na Praškom kvadrenijalu scenskog dizajna i performing arta 2011. imaće tri izvođenja na Festivalu „Ohridsko leto“.


Skoro godinu dana naš renomirani pozorišni umetnik Jožef Nađ, u okviru svog Regionalnog Kreativnog Ateljea u Kanjiži, radio je na postavci najnovije predstave „Bez naziva“. U kocki dimenzija 4×5 metra u trajanju od 80 minuta događa se koreografsko, estetsko i filozofsko istraživanje prostora intimnosti. Igrači, Jožef Nađ i An Sofi Lanselin, se bave istraživanjem sopstvene intimnosti – odnosa intimnosti i spektakla, relacijom publike prema intimnosti, prostorima i izvorima intimnosti. U monohromnom rukopisu, samo pod svetlošću sveća autor je osmislio minucioznu mrežu pokreta koja dramatično naglašava odnose između dva igrača.

Za predstavu „Bez naziva“ muziku je izabrao i komad režirao Jožef Nađ, majstor scene je Laslo Dobo, a i kostime je izradila Aleksandra Pešić.

Predstava „Bez naziva“, jedinstven je projekat u opusu Jožefa Nađa, to je prvi projekat gde je Nađ, koji je kompletan autor, imao zadatu temu i strogo utvrđen prostor izvođenja. Jožef Nađ je inspiraciju za svoje delo pronašao u čuvenoj Direrovoj trilogiji: Melanholija, Sveti Jeronim i Vitez, smrt i đavo, kao i u pesmama Pol Celana.

Posle Praga predstava „Bez naslova“ će se izvoditi u nešto izmenjenoj scenografiji, sklanjanjem četvrtog zida i sa posebno konstruisanim gledalištem.

Na poznatom međunarodnom Festivalu „Ohridsko leto“, koje se održava između 12. jula i 20. avgusta, pozorišna predstava „Bez naziva“ igraće se 9. i 10. avgusta u Centru za kulturu „Grigor Prličev“. Posle ohridskog gostovanja predstava kreće na veliku svetsku turneju. Beogradska premijera se očekuje u okviru ovogodišnjeg BITEF-a 19 i 20. Septembra, 7. oktobra otvara Jesenji budimpeštanski festival u obnovljenom Nacionalnom Teatru a biće izvedena i na Festivalu „Desire“ u Subotici 27. novembra. Projekat je rađen u saradnji Kioska, platforme za savremenu umetnost i Regionalnog Kreativnog Ateljea Jožef Nađ iz Kanjiže, producenti projekta su: Aleksandar Brkić i Milena Stojićević. Projekat je kao jedan od prvih u našoj zemlji podržan od Evropske komisije u okviru programa „Kultura“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari