Italijanske vlasti tražile slike pre godinu dana 1Zgrada Narodnog muzeja u Beogradu Foto: wikipedia

Italijanske vlasti su još pre godinu dana tražile privremenu zaplenu osam slika italijanskih majstora koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, piše danas Politika.

Ove slike, kako je navedeno u zamolnici pristigloj u Viši sud u Beogradu iz suda u Bolonji 18. novembra 2015. godine, potencijalni su predmet malverzacija do kojih je, kako se sumnja, došlo posle Drugog svetskog rata. Kako dodaju u Višem sudu, u zamolnici se navodi i to da u ovom slučaju italijanske vlasti vode istragu protiv dvoje srpskih državljana i više Italijana.

Autori slika su Ticijan, Tintoreto i Karpačo, a ta su dela, kako smatraju italijanske vlasti, došla u našu zemlju ne uime ratne reparacije već kao predmet prevare koju je organizovao kontroverzni jugoslovenski antikvar Ante Topić Mimara.

Zamolnica je, kako je rečeno, u Viši sud stigla iz Ministarstva pravde, o njoj je doneta odluka i ona će putem međunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim italijanskim organima, ali u ovom trenutku, dok se njima ne dostavi, ne može biti dostupna našoj javnosti.

U zahtevu koji je stigao iz Italije kaže se da se slike koje su navedene smatraju kulturnim nasleđem Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari