Ivanu Medenici nagrada Fondacije Tanja Petrović 1Foto: Branko Ignjatović

Teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti.

U obrazloženju se navodi da Medenica već godinama dokazuje da hrabrost i spremnost na rizik pomeraju umetnost, kulturu i čitavo društvo ka savremenosti i da predstavlja primer da iza intelektualne nezavisnosti stoje samo veliko znanje i ogroman rad.

Redovni profesor istorije svetskog pozorišta i drame na Fakultetu dramskih umetnosti i šef katedre za teoriju i istoriju, Medenica je i jedan od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci, stoji u obrazloženju.

Od ove godine Fondacija Tanja Petrović dodeljuje i Specijalnu plaketu za entuzijazam, kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, a prvi dobitnik je Omladinski klub Ančiki – OKAn iz Leskovca.

Reč je o grupi mladih leskovačkih entuzijasta koji su napravili “Malu besplatnu biblioteku“, sa čak 5.000 prikupljenih knjiga.

Uz taj nesvagidašnji poduhvat, tokom pet godina postojanja organizovali su različite tribine, pesničke i književne večeri, izložbe, kao i mnoge druge sadržaje namenjene svojim sugrađanima.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu svoj profesionalni život posvetila toj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Odluke o ovogodišnjim laureatima doneo je Upravni odbor Fondacije u sastavu Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

To priznanje biće mu uručeno 28. februara, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari