Ivo Pogorelić posle 28 godina na Kolarcu 1

Ako ste bili obožavalac nekadašnjih „Velikana muzičke scene“ Centra za muziku Kolarčeve zadužbine, onda će vas bez sumnje snažno privući i novo izdanje ciklusa „Kolarac – Tvoj svet muzike“, koji ponovo potpisuju urednica programa Mima Lazarević i njene kolege iz Centra za muziku.

Nije možda uobičajeno da se već na isteku prethodne gromoglasno najavljuje nova sezona, koja kreće tek duboko u jesen, kada je bar o Centru za muziku Kolarčeve zadužbine reč, ali ime Ive Pogorelića i još poneka najavljena, činila su se kao izvanredan razlog baš za to.

* Već se glasno raščulo da u decembru dovodite slavnog Ivu Pogorelića! Kako je do ovog koncerta došlo, i to čak 28 godina nakon Pogorelićevog poslednjeg nastupa u Kolarčevoj zadužbini?

– Da, ta vest je baš eksplodirala kad je objavljena naša nova sezona. Inače je to bila stvarno dobro čuvana tajna, jer smo mi zapravo, sa raznih strana, bili već vrlo dugo u pregovorima za taj koncert i skoro pa deceniju čekali da nam Maestro pošalje slobodan termin. Prošlo je zaista mnogo godina od njegovog poslednjeg nastupa ovde i veoma često nas je publika pitala baš za Ivu Pogorelića. S druge strane, bio je dobar znak i to što je Maestro Pogorelić, pre nepune dve godine, privatno boravio u Beogradu i poželeo da tada obiđe Kolarac i nekoliko dana vežba kod nas. Tokom proteklih godina, dolazile su nam takođe vesti da on želi da svira na Kolarcu, pa nam je imponovalo to što, poput mnogih drugih velikih umetnika koji uvek izaberu našu dvoranu, i Ivo Pogorelić to namerava da učini.

* Početak ciklusa u znaku je muzike ‘iz epohe’. Šta treba znati o ansamblu Capella Cracoviensis? Poljski muzičari kao da nisu prečesto ovde, iako svaki put na publiku u Beogradu ostave izvanredan utisak, poput još nedavnog Šimona Neringa?

– Ambasada Republike Poljske je naš dugogodišnji, veoma dobar partner u promociji poljskih muzičara. Podsetiću vaše čitaoce na kvartet „Bester“, koji je kod nas gostovao čak dva puta i ostvario divnu interakciju sa publikom. Ali i drugi organizatori imaju u Ambasadi Poljske pouzdanog saradnika, pa nam je i ovaj koncert zapravo divna prilika da upotpunimo program retko izvođenim delima za vokalni ansambl „Capella Cracoviensis“, koji će se premijerno predstaviti našoj publici. Oni su zapravo deo veoma uglednog muzičkog kolektiva koji je specijalizovan za ranu muziku, renesansnu polifoniju, poljski barok i klasičnu kamernu muziku, koju izvode na instrumentima iz epohe. Publici na Kolarcu će predstaviti dela koja obuhvataju nekoliko epoha – od Monteverdija preko Zielenskog pa sve do Arva Perta. NJihov dirigent Jan Tomas Adamus je uz to i čuveni orguljaš pa će, pored dirigentskog, imati ovde i tu drugu, instrumentalnu ulogu. Ovaj sastav redovnim nastupima u mnogim svetski poznatim dvoranama neprekidno potvrđuje status jednog od najistaknutijih poljskih ansambala, pa nas raduje da će, eto, publika na Kolarcu, biti u prilici da ih upozna.

* Sreten Krstić se idućeg marta pojavljuje sa svojim minhenskim Trijom Gelius i sa par premijera tom prilikom?

– Programska smernica Centra za muziku je uglavnom uperena ka kamernoj muzici. Naši promenadni koncerti već skoro dve decenije promovišu različite oblike kamernog muziciranja. S druge strane, ja zaista pratim kompletnu sezonu koja se odvija u našoj dvorani tokom godine i pokušavam da u našim programima nekako dopunim ono što mi se čini da nedostaje. Podsetiću da smo u proteklim vremenima imali zaista vrhunske koncerte baš u formi klavirskog trija. Trio Berezovski/Mahtin/Knjazev ili Trio Natalije Gutman, otkrili su nam prave bisere svetske literature pisane za ovaj sastav. A Sreten Krstić svira u Gelius triju skoro dve decenije i zaista je to divna prilika da ga čujemo u još nekom „umetničkom obliku“, a ne samo kao solistu ili vođu kamernog orkestra. Uz to su ponudili program koji do sada nije izvođen u našoj Sali, pa eto prilike da se upoznamo sa delima Babađanijana i Šenfilda.

* Zatvaranje ciklusa „Kolarac – Tvoj svet muzike“ pripašće violinisti Žilu Apapu i duu Meduoteran, šta nam možete reći o njima?

– Žila Apapa opisuju kao kontroverznog violinistu mada, iskreno, mislim da je on više intrigantan i zanimljiv u svojim tumačenjima, nego što je zaista kontroverzan. NJegova čitanja Vivaldijevih „Godišnjih doba“ i Mocartovih Violinskih koncerata su pravi „hitovi“, ali s druge strane, njega je proslavio poseban talenat za kombinovanje klasičnog repertoara sa raznolikim muzičkih stilovima tradicionalnih melodija iz raznih krajeva sveta. NJegov umetnički kredo jeste da je sva muzika rođena jednaka, pa tako u njegovim interpretacijama prepoznajemo i američki ‘bluegrass’ i romsku, indijsku muziku, irski ples, ali i balkanski melos koji ovde istražuje sa duom Meduoteran. Srđan Vukašinović, proslavlja harmoniku širom sveta i uz Tajlana Arikana na baglami u ovom duu, oni zapravo ukrštaju svoj viruozitet sa Apapom i zaista nude publici pravu geografsko-muzičku fugu!

Ljubav sa Nemanjom Radulovićem

– Ljubav, ali zaista prava ljubav i prijateljstvo krase naš odnos sa Nemanjom Radulovićem. To je posebna vrsta poštovanja i poverenja koja uzajamno imamo i veoma smo ponosni na to. Nemanja je i pravi dobrotvor, ne samo kada su njegovi nastupi u pitanju. Ove školske godine je on gotovo svakog meseca radio sa mladim violinistima i to bez honorara. Doveo nam je Dojče Gramofon da svoj novi disk snima baš na Kolarcu, sa namerom da nam se otvore neka „nova vrata“ i iz želje da i drugi upoznaju i osete čari naše dvorane – najavljuje Mirjana Lazarević sada već tradicionalni koncert našeg čuvenog violinista za Dan Kolarca.

Novi „Stenvej“ poslastica i za muzičare i za publiku

Sigurna sam da će novi ‘Stenvej’ klavir, za kojeg očekujemo da će na jesen biti na našoj sceni, biti prava poslastica i za publiku, ali i za izvođače. U programskom smislu nama to otvara, nadam se, brojne mogućnosti za nova gostovanja nekih velikih muzičara, pre svega pijanista, koje svi željno iščekujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari