Izabela Roselini: Zvezda koja sledi sopstvenu radoznalost 1Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Beogradska i srpska premijera monodrame „Darvinov osmeh“ u Beograd je prošlog vikenda dovela čuvenu američku umetnicu italijanskog porekla Izabelu Roselini.

Ona je kao gost 20. Beogradskog festivala igre sinoć u JDP-u izvela jedan od svoja tri komična komada, nastao po knjizi Čarlsa Darvina, a u režiji Mjuriel Majet-Holtz.

Ova istinski svetska zvezda filma, modne i kometičke industije, uživo je srdačna, duhovita, jednostavna i elegantna žena koja sledi svoje umetničke korene i ne krije zadovoljstvo što u SAD neguje italijanski model porodičnog života.

Nju bije glas da ne želi da govori o stvarima zbog kojih je planetarno slavna – roditeljima, kultnim filmovima u kojima je potvrdila umetnički talenat, saradnji sa poznatim francuskim kozmetičkim lancem „Lankom“, čije je „zaštitno lice“ bila decenijama…

Ipak, priznaje da je u Beogradu prvi put u životu niko nije pitao o majci, čuvenoj glumici Ingrid Bergman i ocu poznatom italijanskom filmskom reditelju Robertu Roseliniju.

– U našoj kući se nije govorilo o uspehu, karijeri. Moji roditelji bili su veliki ljudi, živeli su punim plućima, a od njih sam naučila da uvek treba slediti sopstvenu radoznalost. Ja sam to učinila i kad su se smanjile filmske ponude – upisala sam studije etologije, kojih nije bilo kad sam bila mlada.

Od roditelja sam nasledila i ljubav prema životinjama, a dokumentarni filmovi koje o njima snimam, kao i moje monodrame, plod su mojih studija i života na mojoj farmi u okolini Njujorka, što me je vratilo na film i scenu, kaže Izabela Roselini, ovogodišnja dobitnica specijalne nagrade Italijanske filmske akademije „David di Donatelo“ za životno delo.

Izabela Fjorela Eletra Đovana Roselini rođena je Rimu 1952, a 18. juna slavi rođendan.

U velikoj familiji Roselini – Bergman i danas je najbliža sa sestrom bliznakinjom Izotom, mada je najveći deo svoje karijere pisca posvetila ocu.

Odrasla je u Rimu i Parizu, a tokom školovanja u Njujorku radila je kao novinarka i prevoditeljka RAI.

Tako je upoznala i reditelja Martina Skorcezea, prvog od dva supruga. Drugi je bio Džonatan Vidman, a u vezi je bila i sa rediteljem Dejvidom Linčom i glumcem Gerijem Oldmanom.

Ima dvoje dece.

Iza nje su kultni filmovi: „Plavi somot“, „Rođaci“, „Divlji u srcu“, „Nevini“, ali je i dalje aktivna – u ovoj godini ima pet novih filmova, vodi veliku organsku farmu, ima svoje pozorište u Belportu, nedaleko od Njujorka, uživa u druženju sa životinjama i raduje se životu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari