Petrenko je već godinama dobro poznat publici i kritici. Na mesto prvog čoveka Berlinskih filharmoničara dolazi sa mesta direktora Bavarske državne opere.

Sa berlinskim orkestrom sarađuje od 2006, a na dužnost stupa 19. avgusta. Činjenica je se pred Petrenkom otvaraju brojni izazovi: na ovom položaju nasleđuje slavnog ser Sajmona Retla, koji je na čelu Berlinskih filharmoničara bio 17 godina. Za Sajmona Retla se dobro zna da je uživao u svetlima reflektora i da je za medije bio dirigent kakav se poželeti može. Za razliku od njega Kiril Petrenko važi sa stidljivog i skromnog čoveka. Otuda se u Nemačkoj, ali i ostaloj specijalizovanoj muzičkoj štampi postavlja pitanje kako će se snaći „stidljivi Rus, budući da je jedno dirigovati na ‘nekoj’ operskoj sceni, a sasvim drugo biti na čelu jednog od najboljih svetskih orkestara“. Reč je o orkestru koji je osim savršene tehnike sviranja ima jednu od najbolje tehnički opremljenih dvorana, a uhvatio se ukoštac i sa izazovima novog vremena.

Petrenko će svoj prvi nastup u svojstvu prvog čoveka Berlinskih filhamoničara imati na proleće, na Uskršnjem festivalu kada će dirigovati Nacionalnim omladinskim orkestrom Nemačke, koji Berlinska filharmonija potpomaže. On je povodom preuzimanja nove dužnosti izjavio: „Iznad svega se nadam bezbrojnim trenucima umetničke sreće dok zajedno budemo izvodili muziku. To će biti priznanje za naš trud koji će umetnosti, koju stvaramo i živimo, dati pravi smisao’. U ovom orkestru značajan trag su ostavili između ostalih veliki dirigenti kao što su Herbert fon Karajan ili Klaudio Abado“.

Pravi izazov za Kirila Petrenka biće svakako jubilej – 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena koji će muzički svet obeležavati 2020. godine.

Digitalna koncerta dvorana

Za one koji ne mogu uživo da prate koncerte Berlinske filharmonije, ova muzička kuća omogućila je pristup Digitalnoj koncertnoj dvorani sa televizora, kompjutera, tableta ili pametnih telefona. Na adresi www.digitalconcerthall.com možete da se odsluša jedan besplatan koncert, a onda pojedinačno da traži po arhivi izvođenja po želji. Mogu se gledati i koncerti uživo, a pretplata i kupovina digitalnih karata funkcioniše kao i u realnom svetu filharmonija. Cene počinju sa mesečnom pretplatom od 14,90 evra, a mogu da se uzmu i kao poklon.

Povezani tekstovi