Izložba akvarela pod nazivom ''Mediteraneo'' u Pirotu 1Foto: Zoran Panić

Izložba akvarela pod nazivom “Mediteraneo“ pirotskog advokata i slikara Nebojše Petrovića u koja je otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić“ u Pirotu izazvala je veliko interesovanje ljubitelja likovne umetnosti pa je ova ustanova kulture bila pretesna da primi sve koji su hteli da vide njegovo likovno stvaralaštvo.

Petrović je svojim akvarelima inspirisanim motivima sa Mediterana a pre svega iz Tunisa, povezao Pirot sa Tunisom. Postavku čine 44 akvarela na kojima su prikazani pejzaži Tunisa, Malte, Italije i Grčke.

Izložbu je otvorio ambasador Tunisa u Srbiji Seif Alah Režeb, rekavši da je rad umetnika koji su ambasadori kulture od suštinskog značaja za približavanje naroda i izgradnju zajedničke i mirne budućnosti.

-Lepa slika govori sama za sebe i više vredi od dugog govora. Između ovih zidova akvareli govore, na svoj način pričaju svoju priču.Kroz akvarele Petrovića putujemo mediteranskim zemljama i otkrivamo lepotu ovih država. Ove slike nam pričaju o njima onako kako ih je video naš slikar. Svojim radom Petrović šalje poruku mira i interkulturalnosti. Kroz plavu, boju mediteranskog sna, i belu, boju mira, omogućio nam je da putujemo obalama sredozemlja, kolevke civilizacije, i pokazao da nas ovo more mnogo više povezuje nego što nas razdvaja- rekao je tuniski ambasadfor Seif Alah Režeb.

Na otvaranju izložbe je govorio i Petrovićev mentor akademski slikar mr Petar Djordjević.

-Presudna je bila njegova ljubav da se tim poslom u slobodno vreme bavi. Verovatno je to neka vrsta relaksacije, obzirom na njegovu profesiju advokata, mislim da je tako i to se i vidi iz njegovih slika, da je to opušteno, najava nekog mirnog stanja koje nije ni u kakvoj vezi sa njegovom profesionalnom stvarnošću i sva je sreća da je to tako- rekao je Đorđević.

Istoričar umetnosti i muzejski savetnik, direktora Galerije “Čedomir Krstić“ Radmila Vlatković je rekla da je baviti se akvarelom izazov, da predstavlja hrabrost i veliko strpljenje.

– Nebojša Petrović je upravo rodjeni akvarelista. Njegovi akvareli odiđu majstorstvom likovne veštine i temperamentnom snagom čistog likovnog doživljaja. Kao slikar impresionističkih prosede slika Mediteran obasjan sunčevom svetlošću sa finim prelivima boja, tonova i oblika, rekla je Vlatkovićeva.

Nebojša Petrović se zahvalio posebno ambasadoru Tunisa, gradonačelniku Vladanu Vasiću i Gradu Pirotu, direktorki Galerije Radmili Vlatković, mentoru Petru Đorđeviću i svima koji su učestvovali u pripremi izložbe.

-Ovde su spojene dve velike ljubavi, putovanja i slikarstvo. Moje trajno opredeljenje već duže vremena je Mediteran i zaista uživam u boravku u nekoj od zemalja Mediterana. U svakoj od četiri zemlje boravio sam najmanje dva puta. Svaka zemlja ima svoj kolorit, svoju atmosferu. Mediteran je kolevka civilizacije. Akvarel je specifična tehnika. Meni je za akvarel potrebna velika vodena površina, a toga svakako ima na Mediteranu. Tunis ima svoj kolorit, to je uglavnom plavo-zeleno, Grčka plavo-belo, Malta je oker, Venecija je već potpuna renesansa i nešto sasvim drugo. Mislim da sam uspeo da uhvatim atmosferu ovih zemalja-rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari