Izložba Arhiva Srbije o Prvom svetskom ratu otvorena u Palati Kordelina u Vićenci 1Izložba u Vićenci Foto: Arhiv Srbije

Posle velikog uspeha u Rimu, izložba Arhiva Srbije „Srbija i Srbi/La Serbia e i Serbi 1914–1918“ otvorena je i u Palati Kordelina u Vićenci, 13. aprila, a posetioći je mogu pogledati do 19. aprila, saopštio je Arhiv Srbije.

Pre otvaranja izložbe, u sali „Antonio Marco dalla Pozze“ u Palati Kordelina, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Frančesko Ruko, gradonačelnik Vićence, Goran Aleksić, ambasador Republike Srbije u Rimu, Loreta Bađio, počasni konzul Srbije u Vićenci, i Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

U umetničkom delu programa učestvovali su studenti i profesori Konzervatorijuma grada Vićence i Julija Lazić, parohijanka, učenica srpske škole u Vićenci. Konferenciji i otvaranju izložbe prisustvovali su, pored velikog broja članova udruženja Srba u Italiji, Leonardo De Marzo, savetnik gradske uprave zadužen za međunarodne odnose, protoprezviter Dalibor Đukić, Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji, kao i brojne ličnosti iz javnog života grada.

Delegaciju Arhiva Srbije koja je prisustvovala konferenciji i otvaranju izložbe, pored direktora dr Miroslava Perišića, činili su i pomoćnici direktora: Jelica Reljić (koautor izložbe) i Zlatibor Marković.

Izložba Arhiva Srbije „Srbija i Srbi/ La Serbia e i Serbi 1914–1918“ je organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Rimu, Počasnim konzulatom Republike Srbije u Vićenci, Gradskim većem Vićence, Bibliotekom „Bertolijana“ i Savezom Srba u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari