Izložba Arhiva Srbije u Trstu od 13. jula 1

Izložba Arhiva Srbije pod nazivom „Srbija i Srbi 1914–1918“ biće otvorena 13. jula 2017. godine u Regionalnoj skupštini Friuli Venecija Đulija u Trstu, u danima održavanja Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Tim povodom, održana je 11. jula 2017. godine, u Regionalnoj skupštini Friuli Venecija Đulija, konferencija za medije na kojoj su govorili Paride Karnjeluti (Paride Cargnelutti), potpredsednik Regionalne skupštine Friuli Venecija Đulija, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i Emilijano Edera (Emiliano Edera), savetnik u Regionalnoj skupštini Friuli Venecija Đulija.

U uvodnoj reči Paride Karnjeluti je istakao značaj izložbe koja je nastala u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i kao rezultat saradnje Arhiva Srbije, Regionalne skupštine Friuli Venecija Đulija i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Otvaranje izložbe u okviru rada Samita zemalja Zapadnog Balkana predstavlja događaj koji je ne samo deo Samita, već ima i veliki značaj za sam grad i srpsku zajednicu kao važan činilac u životu grada i cele regije.

Miroslav Perišić je naglasio da izložbena postavka prati istoriju Srbije i sudbinu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a da su posebne tematske celine posvećene srpsko-italijanskim odnosima i srpskoj zajednici u Trstu u periodu od 1914. do 1918. godine. Posebna pažnja posvećena je dokumentima koji svedoče o primerima stradanja, humanosti i solidarnosti, a odnose se na rad Valjevske bolnice 1914–1915, školovanje srpskih đaka i studenata u Italiji, kao i na svedočanstva o pritiscima kojima je bila izložena srpska zajednica u Trstu od strane austrougarskih vlasti.

Zlatimir Selaković je, podsećajući na značaj, brojnost i trajanje srpske zajednice u Trstu, naveo i da je izložba „Srbija i Srbi 1914–1918“ nastavak ranije uspostavljene saradnje Arhiva Srbije, ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, već i sa kulturnim ustanovama grada Trsta, a koja je realizovana putem brojnih programa među kojima je i izložba „Ljudi Svetog Spiridona. Srbi u Trstu 1751–1914“, održana 2009. godine na gradskoj tvrđavi San Đusto u Trstu.

Na izložbi će biti predstavljena arhivska građa iz fondova i zbirki Arhiva Srbije i Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Izložbenu postavku prati bogato ilustrovani, dvojezični katalog na srpskom i italijanskom jeziku. Autori izložbe i kataloga su dr Miroslav Perišić i Jelica Reljić, arhivski savetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari