Izložba “Dado - Ljuba – Ukrštanja” u Kulturnom centru Novog Sada 1Ljuba Popović i Dado Đurić 1980. u Erouvalu

Izložba Miodraga Dade Đurića i LJube Popovića, u organizaciji Fondacije „Plavo“ iz Beograda i Kulturnog centra Novog Sada može se pogledati u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Projekat nazvan Dado – LJuba – Ukrštanja, publici nudi po jednu kapitalnu sliku ova dva velika majstora evropskog slikarstva i pruža priliku za novo sagledavanje značaja ovih umetnika.
Miodrag Dado Đurić će biti predstavljen izuzetnim delom iz 1976-77. godine „Diptih Monžavula“ (Diptyque de Montjavolt) velikog formata 150×500 cm, višedecenijskim vlasništvom prestižnog muzeja Solomon Gugenhajm iz NJujorka, dok će LJuba Popović biti zastupljen veoma značajnim delom iz 1975-76. godine „Lepotica dana“ (La belle de jour) formata 210x300cm, doskorašnjim vlasništvom pariske Galerije Tese Herold.

Kao ideja za postavku u KCNS, poslužio je članak „Dado-rat, LJuba rat i mir“ iz 1970. godine poznatog francuskog pisca i likovnog kritičara Alena Žufroae (1928 – 2015), objavljen u pariskom časopisu za savremenu umetnost Opus International. Tekst u kome je ovaj vrsni erudita združio dva prijatelja istražujući njihove bliskosti i razlike, pri tom navodeći da je malo slikara kao što su Dado i LJuba čije delo svedoči o poštovanju slikarstva, zapitkujući se i nudeći odgovore o autorskoj ekspresiji, zanatskoj izvedbi, poetskom i filozofskom sadržaju stvaralaštva ova dva velikana.
Autor ove postavke je književnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov čiji tekst „Magična ukrštanja“ otvara katalog ove izložbe. Tokom trajanja izložbe biće organizovane svakodnevne projekcije filmova i intervjua dva umetnika. Takođe, 8. septembra će biti organizovana i javna tribina o slikarstvu Miodraga Dade Đurića i LJube Popovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari