Izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata” u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu 1Foto: Promo Univerzitetska galerija Kragujevac

Večeras, u 19 sati u kragujevačkoj Univerzitetskoj galeriji, svečano će biti otvorena izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata”. Postavka je realizovana 2018. godine kroz projekat „Vek Velikog rata 1918- 2018” kao zajednički projekat Zavičajnog muzeja Jagodina i Muzejske zbirka Narodnog univerziteta (NU) Trstenik.

Izložbu će svečano otvoriti rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, a pored autora izložbe Duška Grbovića, istoričara i muzejskog savetnika i saradnice Jelene Vukčević, istoričara i kustosa, o generalu Dodiću će govoriti i njegov unuk prof. dr Veljko Milutinović.

Postavku izložbe čini građa iz fondova Zavičajnog muzeja Jagodina, Narodnog muzeja Bela Crkva, Gradskog muzeja Vršac, predmeti iz vlasništva porodice Milutinović.

Izložbena postavka je upotpunjena i sa dve kopije uniformi vojnika (srpska i francuska) koje su izrađene sredstvima Muzejske zbirke NU u Trsteniku.

Svoju premijeru izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata” imala je u Zavičajnom muzeju u Jagodini, septembra 2018. godine, potom je oktobra meseca iste godine bila u Trsteniku. Nakon Trstenika, izložba je do danas gostovala u ustanovama u Ćupriji, Starom Selu (kod Velike Plane), Prokuplju, Aleksincu, Vršcu.

Po rečima organizatora posebno je značajno što se ova postavka predstavlja i u Kragujevcu, mestu gde je general Dušan Dodić završio gimnaziju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari