katarina žutić Foto Radovan RosićFoto Radovan Rosić

Brojni gosti u Domu kulture na Zlatiboru poželeli su dobrodošlicu glumici Katarini Žutić kada je u petak 10. marta, otvorena njena druga samostalna izložba. Izloženi akvareli pripadaju cilusu „Moja klimatska meno promena“, a slike izložene na Zlatiboru publika će moći da vidi do 5. aprila.

I da ih kupi, jer je već prvog dana prodato nekoliko slika koje je radila poslednjih meseci i nazvala ih jednostavno „Zima“.

Izložbu su otvorile Andrijana Andrijašević, urednica i organizatorka kulturnog programau Galeriji kulturnog centra Zlatibor, i kustoskinja izložbe Vesna Dujmović Rosić.

Katarina tim povodom za Danas kaže:

„Urednica Andrijašević, inače slikarka, kazala je na otvaranju kako je upamtila reči svog profesora da je akvarel ’samurajska tehnika’. Kada sam odabrala da radim u tehnici akvarela, to nisam znala. Sada imam jedinu asocijaciju na to da sam nekada imala bend ’Kamikaze’. Ne mislim da je akvarel teža tehnika u odnosu na neke druge, ali je svakako potrebno manje prostora i nije neophodno da se ima atelje. U stanu sam od jednog ćoška napravila atelje i tu radim od trenutka kada je počela korona. I ne prestajem.“

Ceo Katarinin ciklus „Moja klimatska meno promena“ inspirisan je prirodom.

Takva je bila prva izložba koju je krajem prošle godine imala u Domu kulture u Srbobranu, takva je i ova.

Ima već poziv da ovog proleća prikaže svoje slike u Domu kulture u Kovinu, a kada realizuje izložbe o sva četiri godišnja doba, predstaviće se i publici u Beogradu.

„Moje slike su moj novi, rekla bih trajni hobi, moja novotkrivena ljubav i moj način borbe za očuvanje prirode. One jednostavno svedoče koliko je priroda bitna u našim životima. A mi je uporno ignorišemo. Ja sam danas žena u zrelim godinama i normalno je da razmišljam šta ću kad odem u penziju. Slikanje mi je nekako najprivlačniji angažman za moj budući život. I otuda naslov u kome je menorpomena. Klimatska promena na koju želim da obratim pažnju, i moja meno pauza koja mi predstoji. Tako sam izabrala ovu umetnost koja podrazumeva ne usamljenost, već osamu koja mi mnogo znači.“

Na kraju otvaranja, glumica Katarina Žutić koja je završila i režiju, oprobala se kao muzičar, govorila je stihove pesnika Mike Antića „Krila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari