Izložba "Izvan centra" u Irigu i Sremskim Karlovcima 1foto: Dunavski dijalozi

Poslednja dva događaja projekta Izvan centra, festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2022, održaće se 19. i 20. avgusta u Sremskim Karlovcima i Irigu.

Izložba u Mihizovoj kući u Irigu biće otvorena 19. avgusta od 18:30, a isti dan i izložba u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima od 19 sati. Obe postavke publika će moći da pogleda do 30. avgusta.

Za sve zainteresovane građane obezbeđen je i prevoz – autobus za Irig i Sremske Karlovce polazi u 18 sati sa autobuskog stajališta na Beogradskom keju (kod spomenika Žrtvama racije). Prijave na [email protected]

Festival Dunavski dijalozi 2022 deo je programskog luka Dunavsko more – EPK 2022, a ove godine poseban fokus stavlja na decentralizaciju umetnosti i zato su izložbe Izvan centra centralni događaj festivala.

„One se održavaju „izvan centra“, kako i sam naziv kaže, odnosno u mestima označenim kao područje 021 – Irigu, Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici i Čereviću, što će lokalnim zajednicama doneti snažnu potvrdu njihove pripadnost svetu, jer upravo u ovim mestima, pored Srba, žive pripadnici različitih manjinskih nacionalnih zajednice“, kaže se u saopštenju festivala.

Lokacije izložbi i umetničkih događaja su birani na osnovu kriterijuma da pripadaju kulturno-istorisjkom nasleđu.

“Ideja decentralizacije kulture je, ne samo u tome da se kultura prikaže “van centra”, već da se ljudima u tim mestima da mogućnost interakcije sa umetnicima i da im se približi autentično, originalno umetničko delo”, objašnjava Sava Stepanov, umetnički direktor festivala.

Kroz ove umetničke događaje predstavljaju se dela značajnijih aktera savremenih umetničkih zbivanja iz država podunavskog regiona – Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Srbije.

Selektori za izbor učesnika četiri izložbe su srpski umetnici Dejan Kaludjerović koji živi u Beču, Sombati Balint iz Budimpešte, Olja Stefanović-Triaška iz Bratislave i Milovan Destil Marković iz Berlina.

Oni su u svom okruženju odabrali umetnike tamošnjih manjinskih nacionalnih zajednica ili „gastarbajtere“ iz podunavskih zemalja i tako spojili različite kulture koje deluju u podunavskom regionu.

Izložbe organizuje galerija Bel art uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari