Izložba japanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1

U okviru Desetog festivala “Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, sutra će biti otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom “Small Reboots”.

Izložbu realizuje galerija Bel Art kao rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika – Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko.

Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su njujorški MOMA, Fondacija Luj Vuiton Pariz, Ars Electornica festival u Lincu itd.

Izložba je deo zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana te će Izložbu svečano otvoriti ambasador Japana Kacumata Takahiko u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, dok će u ponedeljak, 15. avgusta, u 12 časova u kino sali MSUV japanski umetnici održati prezentacije o svom radu.

Rad ovih umetnika fokusiran je na interakciju između čoveka i hibrida, istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta…, navode kustosi.

„Društvo izobilja i kontrole suočilo se sa opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti, u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe. Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru. Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam ‘Small Reboots’ koje za nas prevazilaze ‘Great Reset’. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom“, rekli su između ostalog kustosi.

Izložba je otvorena do 28. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.