Izložba "Kultivacija i komodifikacija" od 2. jula 1Foto: Srđan Veljković

Izložba „Kultivacija i komodifikacija“ umetnika Srđana Veljovića biće otvorena 2. jula od 20 sati u Galeriji „X Vitamin“(Studentski trg 11), a od 20:45 kroz postavku publiku će voditi autor teksta u katalogu izložbe Milan Rakita.

On kaže da je fokus Srđana Veljovića u ovom foto-serijalu usmeren na problematizovanje načina funkcionisanja ideološke fantazije o arhaičnoj slici izgubljenog raja.

Rakita, podseća, da je od antike do današnjih dana, motiv pastoralne prirode u umetnosti simbolizovao čistotu, nevinost, pitomost, mir i harmoniju i da su predstave kreposti i spokoja, te idilične slike pastorale pružale osećaj izdvojenosti iz egzistencijalne svakodnevice.

One su bile otklon od „nedaća životnog udesa i okrepljujući povratak u mitsku Arkadiju“ – ukazuje Rakita i zapaža da je „Veljovićeva foto-naracija o uzrocima i efektima samoproklamovanog kraja utopije izvedena „bez primesa moralističke teogonijske fabule“. Štaviše, ona je, kako navodi Rakita, nastala „sa etičkom svešću o istorijskom karakteru procesa realizacije kapitalističke distopije i efektima postvarenja, odnosno komodifikacije živog i neživog sveta“.

Veljovićev pristup pravljenju fotografskih slika je „minuciozan i metodičan i podrazumeva danas tako redak momenat autorskog poštenja prema vokaciji fotografa i iskrenosti prema samom posmatraču“. Rezultat toga su fotografski prizori prirode u okolini Ečke, koje Veljović, na sebi svojstven način, uspeva da diskretno i suptilno, rasloji i takoreći „razdeviči“ sliku romantične predstave o nepatvorenoj nevinosti prirode“.

Izložba „Kultivacija, komodifikacija“ Srđana Veljovića u Galeriji X Vitamin biće dostupna publici do 12. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari