Izložba Majkla Armitejdža u Nemačkoj: Spoj afričke i evropske tradicije 1

Mladi britansko-kenijski slikar Majkl Armitejdž, rođen 1984. u Najrobiju, glavnom gradu Kenije, uspeo je da se, prema mišljenju likovne kritike, u najkraćem vremenu izbori za status jednog od najpoznatijih predstavnika savremenog slikarstva.

Na njegovim slikama velikih formata vidljiva je eksplozija nijansiranih uljanih boja, a ovaj umetnik tako spaja evropske sa istočnoafričkim temama i slikarskim tradicijama.

Armitejdž je inspirisan dnevnopolitičkim temama i događajima, pop-kulturom, folklorom i ličnim sećanjima, mitski nadahnutim sižeima i slikama koje izgledaju kao snovi.

Izložbom „Paradise Edict“, koja je u uglednoj galeriji Haus der Kunst otvorena do 14. februara naredne godine, Majkl Armitejdžu će ove jeseni biti uručena ugledna nagrada Rut-Baumgarte.

Ovaj umetnik dosad je izlagao u više evropskih gradova, a ovo je njegova prva izložba u Nemačkoj.

U njegovom stvaralaštvu prisutni su uticaji iz raznih razdoblja evropske istorije umetnosti, upravo zato Armitejdžove slike deluju privlačno i na čudesan način se čine poznatima i već viđenima.

U kompozicijskim elementima, motivima, kombinaciji boja, prepoznaje se ikongrafija Ticijana, Goje, Manea, Gogena, Van Goga ili Šilea.

Ovaj umetnik tako tematizuje ono što želi da kaže. Armitejdž jeste rođen u Keniji, ali se školovao u Slade School of Art i Royal Academy of Arts u Londonu.

To mu je pomoglo da formira svoj jedinstveni evropski pogled na egzotiku Istočne Afrike.

Paleta njegovih simbola preuzeta je iz istočnoafričke tradicije, deluje inspirativno, pa je jedna od sala u kojima se postavka može pogledati posvećena upravo afričkom slikarstvu.

Kustoskinja izložbe je Ana Šnajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari