Izložba “Mother Is A Bitch”i razgovori o vešticama i seksu 1Šejla Kameric Portret II (Mother is a Bich), 2022 C-print fotografija 50x70cm

Izložba “Mother Is A Bitch”umetnice Šejle Kamerić koja predstavlja svoju novu seriju fotografija nastalih u saradnji s Gorankom Matić i Bracom Nadeždićem biće održana od 2. aprila do 22. juna u prostoru Eugester Belgrade na Vilinim vodama.

Postavku izložbe pratiće — razgovor s berlinskom kustoskinjom Adrijanom Trankom.

Šejla i Adrijana razgovaraju o vešticama, seksu, samo-određenju, kolektivnoj radikalnoj mašti, domu, drogi, kapitalizmu. Delovi ovog teksta pojaviće se na više platformi, praveći mreže i konekcije, otvarajući portale za sve koji požele i smeju kroz njih da prođu” navodi se između ostalog u pozivu na ovu izložbu.

Šejla Kamerić, rođena 1976. godine u Sarajevu, bavi se filmom, fotografijom, predmetima, crtežom i instalacijom.

Preklapajući teme i motive intimnog sa pitanjima društveno

Izložba “Mother Is A Bitch”i razgovori o vešticama i seksu 2
Šejla Kameric
Figure 2 (Mother is a Bich), 2022
InkJet fotografija
110x160cm

g i kolektivnog, Šejla je razvila svoju liniju rada internacionalno, sa fokusom na alternativne istorijske narative, lične istorije, politike sećanja, oblike otpora i posledice ljudske, a pre svega ženske, borbe.

Insistirajući na empatiji kao osnovnom mehanizmu spajanja sebe, svog rada i posmatrača, Kamerić upozorava na moć političkog diskursa, dok istovremeno stvara isti.

Njeni radovi deo su mnogih važnih kolekcija, kao što je kolekcija Tejt Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, muzej Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, Vehbi Koç fondacija u Istanbulu, MACBA u Barseloni, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt kolecija u Austriji, ArtTelekom u Nemačkoj, itd.

U sklopu izložbe takođe će biti održano predavanje Šejle Kamerić na Fakultetu za medije i komunikacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari