Izložba Muzeja Staro selo Sirogojno u Parizu 1Foto: Muzej Staro selo Sirogojno

Posetioci Kulturnog centra Srbije u Parizu imaće priliku da pogledaju izložbu „Sirogojno – Dnevnik jednog veka“, koju je priredio Muzej Staro selo u Sirogojnu.

Postavka, koja će moći da se poseti od 1. do 17. septembra, osmišljena je tako da predstavi i promoviše bogato kulturno nasleđe Srbije.

Veliki broj podataka o lokalnoj istoriji i kulturu, koje prate čitav jedan ljudski vek i period od sto godina, navode u Muzeju, prikazaće se kroz kratke narative u formi dnevnika.

„Živeći običan, svakodnevni život, ljudi stvaraju istoriju, kulturu i oblikuju svoj identitet. Iz te male, privatne istorije mogu se posmatrati veliki istorijski događaji, različiti ideološki okviri, privređivanje, graditeljstvo, stanovanje, odevanje, verovanje, rituali i običaji, tradicija i kulturno nasleđe u celosti“, objašnjavaju u toj ustanovi.

Izložba Muzeja Staro selo Sirogojno u Parizu 2
Foto: Muzej Staro selo Sirogojno

Iz tog razloga se, dodaju, dnevnik nametnuo kao forma kojom je moguće ispričati sve segmente u životu pojedinca, a istovremeno prikazati i kulturni kontekst u kome se događaji odvijaju.

Različiti segmenti kulture, lični i društveni događaji u planinskom selu zapadne Srbije, tokom 20. veka, navode u Muzeju, ilustrovani su na kolažnim panelima, a posebno su istaknute dokumentarne fotografije sela, Muzeja pletilja i mode ,,Sirogojno“ džempera.

Kroz tu izložbu i kratke filmove ,,Sirogojno“ i „Pletiljama u čast”, posetioci će moli da upozanju Sirogojno, selo žive tradicije, kulture i mode, koje je u svetu poznato po ručno pletenim vunenim džemperima, kreatorke Dobrile Smiljanić.

Njenim angažovanjem, Sirogojno je od sedamdesetih godina prošlog veka postalo centar interesovanja državnih zvaničnika, umetnika, naučnika, novinara, kreatora, turista i putnika iz ceog sveta za džempere koja je ona kreirala.

Izložba Muzeja Staro selo Sirogojno u Parizu 3
Foto: Muzej Staro selo Sirogojno

Zajedno sa Dobrilom Smiljanić, zlatiborske pletilje su bile na mnogim modnim događajima i sajmovima od Beograda, Zagreba, do Pariza, Rima, Bona, Islanda, Japana, a iz pisama zahvalnosti može se videti kako je moda vunenih džempera iz Sirogojna osvajala čitav svet.

Zahvalnost Liv Ulman

„Draga Dobrila, hvala najlepše za prelepi džemper… Kada god sam ga obukla, svako se njim oduševio. Nadam se da ću Vas jednog dana upoznati ili u Vašoj zemlji ili ovde u Njujorku, Vaša Liv Ulman“, piše slavna glumica..

Pozdrav od Nensi Regan

„Bili ste krajnje ljubazni odabirajući taj krasni dar tako vešto modeliran od žena na planini Zlatibor u zapadnoj Srbiji… Iskreno, Nensi Regan“, zahvaljuje se Dobrili Smiljanić supruga nekadašnejg predsednika SAD Ronalda Regana.

 

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari