Izložba o Luki Čeloviću od sutra u Lazarevcu 1Foto: Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Izložba o jednom od najvećih srpskih dobrotvora i najznačajnijem zadužbinaru Univerziteta u Beogradu, Luki Ćeloviću, biće svečano otvorena 4. jula sa početkom u 19 časova u biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu.

Nakon uspešnog predstavljanja ove jedinstvene multimedijalne postavke nazvane „Luka Ćelović – ostvarenje srpskog sna“ u okviru ovogodišnje Noći muzeja, publika u Lazarevcu imaće posebnu priliku da se upozna sa likom i delom osnivača Beogradske zadruge, koji je pomogao da se izgradi ceo jedan deo srpske prestonice i u njemu na sopstvenom zemljištu podigao prvi uređen park.

O čoveku živopisne biografije o kojem se malo zna, a koji je neizmerno uticao na Beograd kakav danas poznajemo, kao i o samoj postavci, na svečanom otvaranju govoriće autor izložbe i zamenik direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ dr Adam Sofronijević, predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i direktorka biblioteke „Dimitrije Tucović“ Jasmina Ivanković.  Izložbu su zajednički organizovale kompanija Belgrade Waterfront i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, a za posetioce u Lazarevcu biće otvorena sve do 20. jula.

„Postavka koja prati različite aspekte života čoveka koji je u Beograd došao kao nepismeni mladić bez novca, a postao jedan od najuspešnijih ljudi prestonice i njen darodavac, osim izložbenih panela, obuhvata i emitovanje kratkog filma o njemu. Posetioci će takođe moći da razgledaju i selekciju knjiga iz njegove lične biblioteke koje je zaveštao Univerzitetu u Beogradu, zajedno sa svojom celokupnom imovinom“, navode iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Kako bi se javnosti približila često nepoznata, a neprocenjiva zaostavština velikog dobrotvora Beograda, kreirana je i virtuelna varijanta izložbe dostupna na adresi www.unilib.rs/lukacelovic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari