Izložba „Obećani prostori" Ivana Markovića u Galeriji DOB 1Foto: Promo

U Galeriji Doma omladine Beograda od 13. do 25. decembra održava se izložba Obećani prostori Ivana Markovića, čije otvaranje je zakazano za 13. decembar u 19h.

Višemedijska instalacija Obećani prostori predstavlja vizuelno istraživanje elemenata i tragova drastičnih transformacija gradskih i prirodnih sredina, koje nastaju pri izgradnji velikih, luksuznih arhitektonskih kompleksa. Širom bilborda i dugačkih ograda gradilišta, na fotorealističnim digitalnim slikama, ozidana elitna naselja reklamiraju se kao privatna utopija i ideal porodičnog doma.

Ovakvi investitorski projekti predstavljaju prostorno otelotvorenje društveno-ekonomske segregacije i skoro uvek su izvan dometa ljudi koji ih izgrađuju. Radnici materijalizuju render, izgrađuju iluziju koja nije njima namenjena. Obećani prostori izoluje prostorne i vremenske fragmente procesa nastajanja ovakve arhitekture, počev od brisanih prostora, preko idiličnih simulacija prostora do njihove realizacije, koja nikad u potpunosti ne odgovara obećanoj slici.

Izložba „Obećani prostori" Ivana Markovića u Galeriji DOB 2
Foto: Promo

Ivan Marković

Filmski autor, snimatelj i vizuelni umetnik rođen u Beogradu. Diplomirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. završio master studije filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za video radove i fotografije osvojio nagradu Erste Fondacije za Najboljeg vizuelnog umetnika 2014, a 2015. je učestvovao na Berlinale Talent kampusu. Tokom prethodnih nekoliko godina, radio kao direktor fotografije na više dugometražnih filmova koji su premijerno prikazivani na festivalima u Berlinu, Veneciji, Lokarnu i Roterdamu.

Režirao i snimio eksperimentalni dokumentarni film Centar koji je premijerno prikazan na festivalu DocLisboa 2018, zatim osvojio nagradu za Najbolji srpski dokumentarni film festivala Beldocs 2019 i nagradu „Best Balkan Newcomer” na Dokufestu. Pored festivalskih prikazivanja, Centar je prikazivan u okviru više izložbi.

Zajedno sa Linfeng Vuom režira kratki film White Bird, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2016, i dugometražni igrani From Tomorrow on, I Will, premijerno je prikazan na Berlinalu 2019 u sekciji Forum. Film je osvojio Grand Prix filmskog festivala Jeonju u Južnoj Koreji i FIRST STEPS Nagradu Nemačke Filmske Akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari