Izložba Paje Jovanovića od 1. novembra 1

U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, u sredu 1. novembra u 19 časova biće otvorena izložba jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom „Od čika Paje“. Izložba će trajati do 4. marta.

Na izložbi će biti predstavljeno 38 remek dela od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti. Dela koja će biti izložena čine mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti grđanske klase, srpskih i autrijskih vladara, orjentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije.
Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i tri privatne kolekcije.

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom grada Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbom „Od čika Paje“ Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde, odaje počast velikanu našeg slikarstva, velikom patrioti i kosmopoloiti, a pre svega velikom prijatelju ovog doma.

Održavanje izložbe podržali su: Rajfajzen banka, Dunav osiguranje, Telekom Srbija, Wienerberger, Velux i Delta holding.
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari