Izložba "Pazi, otrovno!" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja 1Foto: Pixabay

Izložba Ane Paunović pod nazivom „Pazi, otrovno!“, koja predstavlja fenomen otrova iz prirode kao jedinstvene pojave u živom svetu, biće otvorena u subotu, 22. septembra, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja.

Podzravnu reč održaće dr Milan Paunović, direktor muzeja, o izložbi će govoriti autorka dr Ana Paunović, a otvoriće je Danijela Vanušić, pomoćinca ministra za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja.

Na izložbi će biti predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja i opisani otrovi iz prirode, njihova uloga, namena i značaj.

Elemente izložbe sačinjavaju retko izlagani i neobični eksponati u vidu herbarskih, taksidermijskih i tečnih preparata i mulaža otrovnih biljaka, životinja i gljiva, a posebna atrakcija izložbe je segment sa izloženim živim eksponatima egzotičnih škorpija i paukova.

Publici će biti ponuđeno znanje o sastavu, delovanju otrova, merama prevencije i zaštiti od intoksikacije, kao i saveti kako se ponašati u slučaju kontakta sa otrovom meduze, pauka, zmije, škorpije, raže, pa čak i komarca.

Izložba objašnjava upotrebu i ulogu prirodnih otrova u razvoju medicine i savremene toksikologije, a biće predstavljeni najčuveniji trovači u istoriji čovečanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari