Izložba "Plakati YU filma" na Savskom šetalištu 1

Izložba „Plakati YU filma“ otvorena je danas na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

 Na 42 izložbena panoa prikazani su plakati najznačajnijih filmova jugoslovenskog opusa, od prvog jugoslovenskog igranog filma Vjekoslava Afrića „Slavica“, preko filmova Soje Jovanović („Orlovi rano lete“, „Pop Ćira i pop Spira“, „Put oko sveta“), Žike Mitrovića („Marš na Drinu“, „Protestni album“), Veljka Bulajića, Rajka Grlića, Lordana Zafranovića, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Gorana Paskaljevića, Aleksandra Đorđevića, Srđana Karanovića, Gorana Markovića i mnogih drugih.
Autori izložbi su dr Mirko Peković, muzejski savetnik, naučni saradnik Vojnog muzeja i Olivera Vučković, istoričar, rukovodilac Službe za programsku delatnost JP „Beogradska tvrđava“.

Posetioci Beogradske tvrđave biće u prilici da se upoznaju sa istorijom razvoja jugoslovenskog filma i najznačajnijim delima, kao i sa vrednošću filma kao istorijskog dokumenta, kroz predstavljanje nekadašnjeg filmskog reklamnog materijala.

Izložbu je realizovalo JP „Beogradska tvrđava“, u saradnji sa Vojnim muzejom i Jugoslovenskom kinotekom, a na Savskom šetalištu na Kalemegdanu moći će da se pogleda do kraja marta 2017. Godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari