Izložba posvećena prvoj ženi čije su teme fotografija bile životinje 1Foto: MPU Promo

Neće biti ceremonijalnog otvaranja, niti pratećeg programa za veći broj ljudi, ali će od 11. maja od 19 sati u Muzeju primenjene umetnosti posetioci (MPU) individualno moći da posete izložbu posvećenu fotografkinji Kamili Ili Kofler (1911 – 1955), prvoj ženi koja se posvetila snimanju životinja, saopšteno je iz MPU.

Kamila Kofler je umetničko školovanje započela na vajarskom odseku Umetničke škole u Beogradu, gde je uzela presudonim „Ylla“, da bi potom karijeru nastavila u Parizu i Njujorku, baveći se fotografijom.

Izložba posvećena prvoj ženi čije su teme fotografija bile životinje 2
Foto: MPU

Kao prva žena fotograf animalista posvetila se snimanju životinja – kućnih ljubimaca, stanovnika zoo vrtova, u afričkoj divljini i predelima Indije – s dubokim poštovanjem njihovog karaktera i ličnosti, kao da se radi o ljudskim bićima.

Fotografije, uglavnom rađene u serijama, objavljivanje su u časopisima, izlagane u mnogim čuvenim svetskim galerijama i prikazivane u tematskim slikovnicama uz tekstove autora poput Žaka Prevera.

Na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti biće predstavljene digitalne reprodukcije Ilinih fotografija i dokumentarnog materijala, koje je Muzeju ustupio Prajor Dodž, Ilin naslednik i vlasnik autorskih prava nad njenom zaostavštinom.

 

On će u petak, 12. maja u 17 časova u Muzeju primenjene umetnosti časova održati predavanje o Ili Kofler (na engleskom jeziku), pod nazivom“ Ylla, the person“, a tokom trajanja izložbe , do 24. juna, biće održavana stručna vođenja, predavanja i fotografske radionice.

Autorka izložbe je Jasna Kujundžić Jovanov, kustoskinja izložbe je Jelena Pera a autori tekstova u katalogu izložbe su Jasna Kujundžić Jovanov, Jelena Perać, Bojana Popović, Gordana Krstić Faj i Prajor Dodž (Pryor Dodge)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari