Izložba povodom četiri decenije "primenjačke" galerije Singidunum 1

Daleke 1980. godine, u zgradi Filološkog fakulteta, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) otvorilo je jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju Singidunum koja već četiri decenije promoviše savremenu primenjenu i likovnu umetnost svojih članova i kolega iz drugih profesionalnih umetničkih Udruženja.

Tokom četrdeset godina galerija je prolazila kroz različite faze, kao i celo društvo. Menjali su se periodi blagostanja kada se umetnost cenila i kada su se kupovala umetnička dela, sa teškim vremenima, kada je ekonomska situacija bila toliko neizvesna da su i posete galeriji bile smanjene.

Svih ovih godina galerija ipak nije posustajala i kvalitet izlagačkog i prodajnog dela ostao je na visokom nivou.

Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki, na kojima su pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva.

Iz poznatog razloga jubilej galerije i njemu posvećena izložba nisu organizovani prošle godine, već su preneti u ovu.

Velika izložba „40+1 ,“ na kojoj su predstavljena 83 rada naših umetnika (arhitekte, scenografi, kostimografi, vajari, slikari, keramičari, karikaturisti, fotografi, dizajneri, članovi Sekcije za tekstil i savremeno odevanje…), koji su imali samostalne izložbe u Singidunumu, otvorena je protekle nedelje i traje do 24. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari