Izložba radova beogradskog Udruženja „Mlada art“ u Biblioteci šabačkoj 1Foto: Bibioteka šabačka sajt

U galeriji Biblioteke šabačke, u sredu, 27. jula, biće otvorena izložba “Svetlost duhovne revolucije”, u saradnji sa Udruženjem „Mlada art“ iz Beograda.

Udruženje čini grupa umetnica Bojana Savić, Milena Vitorović, Sandra Pavlović Ranković, Sofija Rakidžić, Jelena Vitorović i Dobrinka Stojić, koje zajedničkom izložbom žele da prikažu različito stvaralaštvo koje propagira iste ciljeve, usmerene i na povećanje vidljivosti osoba sa invaliditetom i marginalnih grupa, sa kojima često sarađuju.

Članice Udruženja zastupaju stav da delo mora da zadrži svoju auru i insistiraju na tradicionalnim slikarskim tehnikama, ručnom izvođenju, originalnosti i neponovljivosti umetničkog dela.

“Umetničko delo treba da poseduje estetske i likovne vrednosti koje govore za sebe, nezavisno od koncepta i konteksta nastanka dela. Umetnost treba da bude revolucionarna sila koja svojim delovanjem propagira duhovne vrednosti i jednakost ljudi”, istuču članice Udruženja „Mlada art”.

Napominju da umetnik ne treba da bude slep za zlo i ružnoću sveta, ali svojim delovanjem ne treba da povećava prisustvo istog.

Ideja o udruživanju, potiče iz vremena studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a umetnička namera sažeta je u Manifestu Udruženja, u kojem su, putem kratke forme izražavanja, objedinjeni različiti stvaralački impulsi i stilovi, a sve u želji za ostvarivanjem duhovne revolucije.

Otvaranje izložbe je u 12 časova.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari