Izložba slika Dušana Šešuma otvorena u Zrenjaninu 1Slike Dušana Šešuma Foto: M. P.

Retrospektivna izložba akademskog slikara Dušana Šešuma, koji godinama nije izlagao, otvorena je danas u Zrenjaninu a domaćin i organizator izložbe je zrenjaninski Kulurni centar.

Zahvaljujući naporima entuzijasta ali I privatnih kolekcionara, javnost će imati mogućnost da u naredne dve nedelje uživa u delima ovog autora. U izložbenom salonu ove ustanove predstavljeno je 23 dela, reč je o uljima na platnu i slikama rađenim u kombinovanoj tehnici kao i jednoj skulpturi. Pored portreta, zbirka sadrži replike poznatih majstora i aspstraktna dela samog autora. Radovi su prikupljeni iz privatnih zbirki i fonda Umetničke galerije Ečka i Narodnog muzeja Zrenjanin. Prema rečima akademskog slikara Rastka Stefanovića, autora kataloga izložbe, opus Dušana Šešuma postoji samo u fragmentima.

-Fragmentarnost je i opšti utisak o njegovom delu. Zavidan talenat ali i životne okolnosti koje mu nisu išle na ruku, obeležili su stvaralaštvo ovog umetnika. Ipak, on nikada nije prestajao da radi a beskrajan broj crteža, zapisa, portreta, otkriva čitav umetnikov univerzum. Onaj ko može od tih fragmenata da rekonstruiše sliku te realnosti, biće bogatiji za jedno retko iskustvo – naveo je slikar Rastko Stefanović.

Dušan Šešum rošen je 1951. godine. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Boška Petrovića 1979. godine. Specijalizirao je na Akademiji lepih umentosti u Parizu 1980. godine. Izlagao je u Parizu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci, Strumici i Beogradu. Izložba u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je do 3. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari