Izložba slika Mine Radović od 11. marta u galeriji PAVANE art room 1Deo izložbe Mine Radović

Izložba slika „Skin and Stone“ likovne umetnice Mine Radović biće otvorena 11. marta u umetničkoj galeriji PAVANE art room (Trg Mome Kapora broj 6)  i trajaće do kraja marta.

Izložba je deo njenog ciklusa radova pod nazivom Kad kamen progovori“.

Umetnička preokupacija Mine Radović je civilizacijska i, pre svega, ženska teskoba koja ovoga puta kroz kamene forme rađa novi telesni odgovor. Koža i kamen su elementi kojima gradi metaforu zarobljenog i zaustavljenog sveta u kome smo se našli. I ako su njene ranije izložbe fokusirale uglavnom teskobu i tajnovitost ženskog tela koje je bilo u procesu oslobađanja, na ovim slikama kamen je navukao ljudsku kožu kao znak otpora dominaciji i sputanosti života i snage.

„Fokus mog rada je snaga žene koja je zarobljena u nametnutim kulturnim obrascima. I ova izlozba je deo mog ciklusa pod nazivom Kad kamen progovori u kome potenciram živo biće, odnosno njegove naznake koje se probijaju iz okamenjenih struktura društva u želji da bude slobodno u svojoj prirodnoj datosti. Telo ili delovi tela ne odbacuju sasvim kamen, odnosno društveni kontekst, koji ga pritiska, nego ga nosi, tražeći prostor za svoj slobodan izbor i iskazivanje snage unutrašnjeg bića. Telo u mojim slikama je u kamenim oblicima, predstavljeno nalik sklupturi, ono se buni protiv dominantnog poretka, protiv okamenjene stvarnosti čime jasno ukazujem na savremene probleme“, navodi u pisanoj izjavi ova umetnica.

Mina Radović (1988 je) završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, nakon čega upisuje i završava doktorske studije (digitalna umetnost) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Imala je brojne samostalne i grupne izložbe slika i video instalacija u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari