Izložba "Snohvatice" Marije Jevtić u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra 1

Izložba ilustracija Marije Jevtić „Snohvatice“ otvara se večeras u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra. Obuhvata radove iz tri knjige: „Mačka zvana Miš“, „Oblak za sanak lak“ (u pripremi), „Portreti“ (u nastajanju), zatim male akvarele, objedinjene na velikom formatu – ilustracije Desankinih i Puškinovih stihova namenjene za čitanku.

„U zavisnosti od toga da li ilustruju kratke savremene ruske bajke, lakonoćnu priču za rasterivanje straha od mraka, školske čitanke, autorka koristi tri tehnike: olovka, kombinovana tehnika olovka/akvarel, potpuno nov pristup olovka/digitalno slikanje. Oslanjajući se na crtež kao osnovu likovnog dela, olovka za njen rad predstavlja konstantu, bazičnu vezu između različitih rukopisa. A olovka, zna se, piše srcem. O snovima“, kaže Vesna Smiljanić Rangelov povodom Marijine izložbe podsećajući da je njen naziv pozajmljen od Zmajevog pojma za jednu vrstu njegovih pesama.

I dodaje: „Fantastični, blago ekstravagantni svetovi Marije Jevtić uvek su ujednačenog kolorita – tamna potka finog jesenjeg šarenila. NJene snolike tvorevine izranjaju iz meditativnog stanja, uhvaćene rukom koja vešto barata pletisankom, i obitavaju trajno na prekretnici između dva ravnopravna stanja duha. Među javom i med snom. U tom prostor-vremenu dečji likovi zagledani u svet u koji neminovno stupaju, u raskoraku su, na klackalici između, sad im je to jasno, odlepršalog detinjstva, i zaprepašćujuće odraslosti. Spremni na borbu poput mitskih ratnika prerušavaju navlačeći maske životinja. Kao u dečjim crtežima i pesmama, basnama i bajkama, životinje igraju važnu rolu u dečjim snovima. Odabir nije slučajan, naprotiv kroz njihove likove izražavaju svoje karaktere pa je navlačenje maske zapravo – otkrivanje sebe. Onog najintimnijeg dela iz kojeg se rađa umetnost.“

Marija Jevtić diplomirala je na odseku scenografije na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

Kao scenograf i kostimograf realizovala je više desetina projekata.

Bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijom.

Autor je i ilustrator više knjiga za decu.

Izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama i dobitnica je nekoliko nagrada.

Izložba traje do 20. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari