Izložba „Spašavanje Srbije“ u Užičkoj gimnaziji 1

Izložba „Spašavanje Srbije – Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.“ biće otvorena u Užičkoj gimnaziji u ponedeljak, 14. januara u 16 časova.

Postavku, koja dokumentuje uspeh američke misije od četrdesetak lekara, koju je predvodio dr Ričard Strong, da se u toku Prvog svetskog rata, 1915. godine, izbori sa epidemijom tifusa, tokom koje je u Srbiji umrlo više od 150.000 ljudi, priredio je Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

U okviru otvaranja, posetioce će kroz izložbu voditi njen autordr Milovan Pisari, istoričari direktor Centra za primenjenu istoriju.

Izložba je deo istoimenog istraživačkog projekta čiji cilj je upoznavanje javnosti sa tim važnim događajem, koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata.Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije.

Gostovanjemizložbe, koja je prošle godine prikazana u nekoliko gradova Srbije,  nastavljena je ranije započeta saradnja Užičke gimnazije, Užičke književne republike i Centra za primenjenu istoriju iz Beograda.

Postavka će moći da se pogleda do 21. januara u svečanoj sali Užičke gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari