Izložba Sveti Hristos iberijski 10. novembra u Galeriji Instituta Servantes 1Foto: Promo

Nesvakidašnji prikaz Španije kroz objektiv slavnog fotografa Kalda Ćamora, posle Praga i Krakova stiže i u Beograd, na izložbi koja će 10. novembra svečano biti otvorena u Galeriji Instituta Servantes.

Ćamoro je ovaj veliki monografski projekat započeo 1974. godine kako bi vizuelno razmotrio različite aspekte liturgija i verskih manifestacija na Pirinejskom poluostrvu, kao i prisustvo hrišćanskog krsta u španskom društvenom miljeu.

Povod za ovaj veliki rad bilo je to što su poslednjih godina Frankovog režima određene verske manifestacije, narodne proslave i rituali bili u procesu nestajanja, kako zbog agonije diktature koja ih je gurnula u zaborav, tako i zbog napretka novih tehnologija i nadolazeće globalizacije.

Autor, međutim, nije pokušao da fotografski sačuva to, naizgled, umiruće nasleđe, već da napravi duboku socijalnu analizu koja bi prikazala kontradikcije zemlje zaglavljene u mračnoj prošlosti, a istovremeno privučene modernim svetom, i to kroz potpuno lični pogled i jedinstven umetnički izraz.

Postavka Sveti Hristos iberijski organizovana je prema hronologiji stradanja Hristovog, kojom se unosi dinamika u milenijumsku narativnu strukturu, a tačku na ovaj projekat autor je stavio 2000. godine, kada je proslavljen Veliki jubilej hrišćanstva.

Koldo Ćamoro (1949 – 2009) zauzima važno mesto u španskoj fotogafiji – njegov domen bila je fotoreportaža, zamišljena kao potpuno celovit format, smeo i prikladan za priče o ljudskom životu.

Ćamoro je bio član njujorškog fotografskog kolektiva Minority Photographers, i osnivač španske Grupe Alabern, a u bezbrojnim radovima svoje više od četrdeset godina duge profesionalne karijere, bavio se mnogim pitanjima koja se odnose na društvene strukture, religiju, telo, pol…

Izložba Sveti Hristos iberijski biće otvorena do 28. februara iduće godine, a tokom njenog trajanja, jednom mesečno, Institut Servantes organizovaće stručna vođenja na srpskom, španskom i engleskom jeziku.

Prvi vođeni obilazak zakazan je za 20. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari