Izložba tapiserija Milice Zorić "Sinteza nasleđa i modernizma" 1

Do sledećeg vikenda u Spomen zbirci Pavla Beljanskog traje izložba tapiserija Milice Zorić „Sinteza nasleđa i modernizma“.

Autorka je Milica Orlović Čobanov, a izložba obuhvata 28 tapiserija, nastalih u periodu od 1959. do 1971. godine, kao i bogatu arhivsku građu u vidu printova na dokumentarnim panoima, među kojima se pojedine fotografije i dokumenti prvi put predstavljaju publici.

Postavka je zasnovana na ideji da se svim segmentima projekta na nov način sagleda i valorizuje autentičan doprinos Milice Zorić u nacionalnoj modernoj umetnosti. Namera je bila i da se naglasi značaj dva legata: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu u čijem sastavu se nalazi Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, kao i Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić u Muzeju Semberije u Bijeljini.

U okviru izložbe danas (subota) od 13 do 14.30 biće održana kreativna radionica za najmlađe „Gušter kao simbol života“. Milica Zorić je na tapiserijama često koristila motiv guštera, uglavnom kao simbol života. Tako je na pojedinim delima ovaj gmizavac prikazan u scenama rađanja ili kupanja, sve do trenutka u kome se nalazi u ulozi posmatrača razaranja sveta.

U okviru radionice, organizovane u sklopu pratećeg programa izložbe posvećene ovoj umetnici, prvi zadatak za male učesnike biće da pronađu dela sa motivom guštera, a zatim da se kroz razgovor razmotre uloge koje mu je umetnica dodeljivala u okviru svog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari