Maketa Tesline laboratorije Long Ajlend Foto: Muzej nauke i tehnike

Izložba će biti od 11. jual do 30.oktobra. Izložba „Teslin svetski sistem“ prvobitno je predstavljena u Muzeju nauke i tehnike – Beograd, u periodu od 16. do 30. septembra 2016. godine.

Posetici će, kako najavljuju organizatori videti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustruju razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Nikola Tesla je u periodu 1901-1906. godine u laboratoriji na Long Ajlendu razvijao sistem baziran na svojim pronalascima, koji je nazvao „Svetski sistem bežičnog prenosa“. Tehničke mogućnosti ovog sistema na početku 20. veka, postojale su samo kao naučna vizija. Svoj sistem Tesla je zasnovao na korišćenju stacionarnih ili stojećih talasa Zemlje. Danas se ovaj sistem zasniva na žičnom prenosu i na bežičnom prenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. veka Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacionih i telekomunikacionih tehnologija. 

Za mene je očigledno da bežični prenos energije, ukoliko ikada bude postignut, nije izum; to je umetnost. Belov telefon, Edisonov fonograf ili moj indukcioni motor su izumi, ali bežični prenos energije je umetnost koja zahteva kombinaciju velikog broja izuma.

 (Nikola Tesla, 1916)