Izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ u Užicu: Priča o životu i delu slavnog naučnika 1Foto: Privatna arhiva

Model indukcionog motora sa rotorom u obliku diska, Kolumbovo jaje, Teslin transformator i Teslina pumpa, makete hidrocentrale na Nijagari, laboratorije u Kolorado Springsu, čuvenog tornja na Long Ajlendu, replika Plavog portreta, jedinog portreta Nikole Tesle, samo je deo eksponata koji se mogu pogledati na izložbi u Narodnom muzeju Užice.

Postavku „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“, Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, priredili su Branimir Jovanović, Milica Kesler, Ivana Zorić i Ivana Nedeljković, a može se pogledati do 16. juna.

Lični dokumenti i fotografije, modeli pronalazaka, replike ličnih stvari i ostali eksponati poslužili su autorima da ispričaju zanimljivu priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

Izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ u Užicu: Priča o životu i delu slavnog naučnika 2
Foto: Privatna arhiva

Na postavci je i maketa aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, koji se pojavljuje šezdesetih godina, što je, kako je objasnio Vladimir Perić, kustos Muzeja Nikole Tesle, bio poslednji Teslin patent, kao i replika broda na daljinsko upravljanje.

Perić je podsetio na to da je veliki naučnik imao više od 300 patenata, od kojih je na postavci u Užicu prikazano nekoliko najvažnijih pronalazaka.

U okviru izložbe, moguće je pogledati i film o Teslinom životu i 3D animaciju njegovog centra za bežični prenos na Long Ajlendu, koja je izrađena u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu.

Izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ u Užicu: Priča o životu i delu slavnog naučnika 3
Foto: Privatna arhiva

Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle, objasnila je da je postavka u Užicu manjeg obima i prilagođena uslovima u užičkog Muzeja.

Istakavši da Muzej Nikole Tesle jedini u svetu čuva ličnu zaostavštinu slavnog naučnika i pronalazača, ona je podsetila na to da je ta ustanova i memorijalni muzej, jer se u njemu čuvaju Teslini posmrtni ostaci.

„Osim što je bio naučnik i što nas je zadužio svojim pronalascima“, dodala je , „Tesla je bio, pre svega, dobar čovek“.

„Čitav svoj svet posvetio je istraživanju. Imao je jasnu viziju da predanim radom i posvećenošću, dolazimo do velikih rezultata. To je lepa pouka za sve nas da budemo dobre komšije i pristojni ljudi, da jedni drugima pomažemo“, poručila je direktorka Muzeja Nikole Tesle.

Izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ u Užicu: Priča o životu i delu slavnog naučnika 4
Replike Teslinih ličnih stvari/Foto: Privatna arhiva

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, istakla je da je postavka posvećena jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika, koji je išao ispred svog vremena, vizionaru koga su zvali i čovekom koji je izmislio 20. vek, koji je sva svoja otkrića darovao čovečanstvu“.

„Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, UNESKO je, 2003. godne, Teslinu arhivu uvrstio u registar „Pamćenje sveta“, što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra“, podsetila je Stafanović.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, koja je otvorila izložbu, navela je da bi „javnost trebalo češće podsećati na Teslino delo i iskazivati zahvalnost za sve što je darovao čovečanstvu“.

Izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ u Užicu: Priča o životu i delu slavnog naučnika 5
Foto: Privatna arhiva

„Užice ima posebnu vezu sa velikim naučnikom preko hidrocentrale „Pod gradom“ koja je, pre 123 godine, na Ilindan, osvetlila naš grad i svrstala ga u red malobrojnih gradova koji su u to vreme započeli proces elektrifikacije“.

„Time je postavljen kamen temeljac njegovog budućeg razvoja i prosperiteta, pa se dogodilo da u Srbiji, u Užicu, na reci Đetinji, samo četiri godine posle izgradnje znamenite hidroelektrane na Nijagari, bude sagrađena prva srpska hidroelektrana po Teslinim principima polifazne struje“, podsetila je gradonačelnica i pozvala sugrađane, posebno mlade, da pogledaju izložbu.

Edukativna postavka  

„Naš cilj je da izložbu vidi što veći broj ljudi, a najviše dece i mlađe populacije da nauče što više o slavnom naučniku, da vide šta je to on učinio za civilizaciju“, kazala je Ivona Jevtić i navela da je izložba, pre Užica, gostovala u  Novom Sadu, Prijepolju i Priboju, a da je izložbe Muzeja Nikole Tesle u svetu,  za nekoliko godina, videlo nekoliko milona ljudi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari