Etnografski muzejFoto: Nikola Smolenski / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. Etnografski muzej Srbije vas poziva na otvaranje izložbe „Tragovi Nasleđa“, autorke Jelene Sekulović, kao i niz događaja koji će uveličati najvažniji državni praznik.

U prepodnevnom terminu, 14. februara sa početkom u 10 časova, Etnografski muzej je u saradnji sa OŠ „Kreativno pero“ pripremio interaktivan program u okviru kojeg će mališani moći da se isprobaju u brojnim veštinama kroz igru i zabavu i otkriju mnoge zanimljivosti o Srbiji. Kroz kaligrafsku radionicu „Piši kao Vuk“, i tematsku slikarsku radionicu „Zašto volim Srbiju?“, deca će učestvovati u stvaranju izložbe, a njihovi crteži činiće integralni deo postavke koja će biti dostupna za javnost do 18. februara 2024. godine.

U glavnom terminu, od 18.30 časova, proslava Dana državnosti počeće himnom „Bože pravde“, nakon koje će nastupiti baletski studio „Adađo“, a izložbu „Tragovi Nasleđa“ priređenu u čast obeležavanja najvažnijeg datuma u novijoj istoriji Srba, svečano će otvoriti ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

Izložba „Tragovi Nasleđa“, kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borkinji za ženska prava i rodonačelnici Moderne u srpskom slikarstvu, koja je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome verna narodu, prevazilazi okvire predstavljanja individualnog aktivizma, i posetiocima šalje reprezentativnu sliku kulturne istorije Srba.

Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. pristigli u Etnografski muzej gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odoleva istorijskim neprilikama.

Narednog dana, 15. februara u 19 časova, proslavu Dana državnosti, svojim performansom i talentom upotpuniće poznati mladi glumac Nikola Šurbanović koji će tumačiti lik čuvenog srpskog junaka i ustanika Tanaska Rajića, u predstavi „Vetar i zastave“, po scenariju našeg proslavljenog pisca Dejana Stojiljkovića.

Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi – dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav, sastavljen po uzoru na francuske ustavne povelje, a kojim je ograničen apsolutizam i uvedena parlamentarna monarhija, čime je vlast prvi put podeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, od 14. do 16. februara, ulaz u muzej biće besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari