Izložba "Ujedinjene boje Divanhane" u Sevojnu 1

Narednih desetak dana u holu Osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu može se pogledati izložba „Ujedinjene boje Divanhane“, na kojoj su izložene slike nastale tokom prve likovne kolonije koju je organizovalo Udruženje za nauku, kulturu, umetnost Bošnjaka „Divanhana“ iz Prijepolja.

Trinaest autora (Anida Rešidagić, Amina Ćorović, Nejla Eminović, Jasmin Nedžibpašić, Naida Gicić, Zejna Papić, Vojislav Nedeljković, Nurudin Mašović, Tajla Hamidović, Sara Obradović, Jakov Nešić, Maida Hadžalić i Mirzeta Oković), među kojima su i amateri i akademski umetnici, izložilo je 26 slika, različitih po tematici i likovnim izrazu.

Naziv kolonije, kako je istakao predsednik tog udruženja Meša Brničanin, prilikom gostovanja izložbe u GKC Užice, ukazuje na to „da su u tim bojama mladi ljudi i talenti iz različitih sredina koji su izrazili želju za upoznavanjem sa drugim stvaraocima, a to je, kako je rekao, cilj tog udruženja.

– U ovom vaktu poremećenog uma, kada su sve ljudske vrednosti – umetničke, naučne i obrazovne, poljuljane i poremećene, kada se sve više medijske pažnje daje kojekakvom kulturnom hohštapleraju i medijskim rijaitima, kulturnim stvaraocima ostaje u toj borbi za spas svih civilizacijskih vrednosti, bez obzira čije su, jedan broj onih ličnosti, onih kulturnih tribuna, da rizniče kulturne identitete, kulturnu baštinu, bez čijeg bogatstva nema ni naroda – ukazao je Brničanin i istakao da je udruženje „Divanhana“ osnovano zbog „urizničenja nacionalnog bogatstva u svim oblastima nauke i kulture“.

Postavka je prvi put prikazana u Narodnom muzeju Prijepolje, povodom Kurban-bajrama, potom je gostovala u galeriji „Spirala“ u Priboju i u Gradskom kulturnom centru Užice. Posle Sevojna, moći će da je pogleda i publika u Požegi, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Izložbu u Sevojnu i ranije u Užicu je priredilo Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“, u okviru projekta Kult.Kota Sevojno, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno, u saradnji sa OŠ „Aleksa Dejović“ i Kancelarijom za mlade Sevojno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari