Izložba „Velikanke srpske kulture“ u Domu Jevrema Grujića 1

U Domu Jevrema Grujića sutras bi, posle malog odlaganja, trebalo da bude otvorena izložba „Velikanke srpske kulture“, na kojoj će biti predstavljene slavne žene srpske istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom ponajviše u srpskoj kulturi dopinele razvoju srpske misli i društva.

Kako je najavljeno, postavku čiji su autori: direktorka Doma Jevrema Grujića Branka Conić, Gordana Bekčić iz Kancelarije za kulturnu diplomatiju i istoričarka umetnosti Ružica Opačić, otvoriće Maja Gojokvić, ministarka kulture i informisanja Vlade Srbije.

Iako u Domu Jevrema Grujića ističu da „postoji na desetine žena koje zaslužuju podjednaku pažnju poput izabranih 18 velikanki“ na izložbi su se našli radovi i lični predmeti važnih Srpkinja i onih koje su to postale udajom, a koje su živele i stvarale od početka 19. do praga 21. veka: Milice Stojadinović Srpkinje, Mine Karadžić, Poleksije Todorović, Drage Ljočić, Bete Vukanović, Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Jelisavete Načić, Marije Mage Magazinović, Vidosave Kovačević, Anice Savić Rebac, Zore Petrović, Desanke Maksimović, Leposave St. Pavlović, Milene Pavlović Barili, Ljubice Marić, Ljubice Cuce Sokić i Soje Jovanović.

„One ovom izložbom samo otvaraju vrata ka beskrajnom okeanu ženskog kulturno-istorijskog nasleđa, prema kojem je tim koji je radio na postavci izložbe tek zakoračio… Neke su bile slavljene za života, po nekima se zovu škole, bolnice i ulice, o nekima se tek ponekad progovori, a neke su ostale zaboravljene… Često slavljene u inostranstvu, a neshvaćene u svojoj zemlji, neretko u borbi protiv patrijarhata, birokratije i nepisanih pravila, utirale su put novim generacijama“, kažu u Domu Jevrema Grujića.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Postavka je ostvarena u saradnji sa Muzejem grada Beograda, Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu, Umetničkom galerija Nadežde Petrović u Čačku, Galerijom i Muzikološkim institutom SANU, Muzejem pozorišne umetnosti Srbije, Narodnim muzejem Valjevo, Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Zadužbinom Desanke Maksimović, Maticom srpskom, galerijama i privatnim kolekcinarima zahavljujući kojima su u Dom Jevrema Grujića stigli, između ostalog, lični predmeti Milene Pavlović Barili, šešir Desanke Maksimović, violina Ljubice Marić…

Dom Jevrema Grujića, koji je 2021. obeležio 125 godina od izgradnje i šest decenija statusa zaštićenog spomenika kulture Beograda, otvoren je za publiku četvrtom i petkom od 15 do 20 sati i subotom od 11 do 16 sati.

Izložba o važnim Srpkinjama u poslednja dva veka trajaće do 22. marta i nju će, kako je najavljeno, pratiti predavanja, predstave, performansi i tematske večeri, inspirisane delima ovih velikih žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari