Izložba „Vez“ Aleksandre Gordić u Gradskoj galeriji Užice 1Foto: Danas

Aleksandra Gordić, akademska slikarka iz Požege, predstavila se izložbom „Vez“ u Gradskoj galeriji Užice, kojom je ta ustanova započela novu izlagačku sezonu.

Umetnica je ranijih godina bila prepoznatljiva po savremenom multimedijalnom izrazu, posebno po video formatima, a ovoga puta se predstavila serijalom od dvadeset radova u kombinovanoj tehnici, na kojima su motivi veza i čipke poslužili kao polazište za stvaranje neobičnih likovnih struktura, poetskih asocijacija i apstraktnih formi.

Radovi su nastali tokom prošle godine i, utisak je, da su odraz promena u likovnom izrazu umetnice nakon njenog preseljenja iz urbane sredine u požeško selo Gorobilje.

„Okružena sam prirodom i moguće je da sam se, u tom svom prostoru, ogradila od svakodnevice. Možda mi je to pomoglo da na sve gledam kao na nešto što je lepo. Ljudi se stide da pokažu šta je lepo, ograđuju se od lepote, nežnosti, od toga da je žena žena, muškarac muškarac, da je dete radosno i kada se igra u blatu. To je ono što me je pokrenulo na ovakav rad”, objasnila je umetnica.

Njena namera, kako ističe, nije bila da oživljava tradicionalnu umetnost, već da njeno proživljavanje u sopstvenom okruženju prevede u sopstveni likovni jezik, koji nužno sadrži i strukture narodne umetnosti.

Navodeći da je izložba koncipirana na osnovu tzv. „ženskog rukopisa“ koji se, kako ocenjuje, najčešće i pogrešno poistovećuje sa nečim što je „sladunjavo“, ona objašnjava da izloženi radovi predstavljaju njen, autentični likovni rukopis.

„To je moj pokušaj da vezove prevedem u čipkane crtačke i slikarske strukture, da lični mikrokosmos učini vidljivim i da ga označim kao svet nežnosti, ljubavi i „ozvučene“ tišine”, navela je umetnica, čija izložba može da se pogleda naredne dve sedmice.

Aleksandra Gordić je rođena 1971. godine u Požegi. Slikarstvo je diplomirala na FLU na Cetinju, a postiplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu i više puta je nagrađivana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari