Izložba "Zapisi van vremena i sveta" Katarine Vasiljević u kragujevačkom Malom likovnom salonu 1Foto: Promo

U Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Šumadije u četvrtak, 20. aprila otvara se izložba „Zapisi van vremena i sveta” autorke Katarine Vasiljević. Otvaranje izložbe je u 20 sati.

„Zapisi van vremena i sveta“ jeste intermedijski umetnički rad Katarine Vasiljević, zaokružena postavka koja putem kamena kao glavnog motiva preispituje odnos prirodnog i veštačkog mehanizma. Kao ishodište šireg umetničkog istraživanja, ovaj rad odlikuje celovitost i formalističko jedinstvo prezentacije, kao i upotreba samih medija kao nosilaca značenja, ističe Filip Misita u katalogu izložbe.

Po njegovim rečima „proces sticanja neposrednog uvida u pomenutu dihotomiju prirodno/veštačko, Katarina započinje u crtežu, izvođenjem analitičke studije površine kamena, različitih pogleda na njegov oblik i teksturu, kao i studije linijske strukture krugova kao elemenata koji definišu volumen (trodimenzionalnost), menjajući u toj funkciji uobičajeno šrafiranje u slojevima”.

– Međutim, potreba za detaljnim istraživanjem forme dovela je do pomeranja polja interesovanja izvan crteža, u dva međusobno inherentna medija: fotografiju i video – uz inkorporiranje do tada stečenih uvida o materijalnosti kamena, kao i raznih otkrivenih načina da se ovaj prirodni element prikaže, smatra on.

Katarina Vasiljević (23, Kragujevac) završila je osnovne akademske studije grafičkog dizajna na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2022. godine. Trenutno je student master akademskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru novi mediji, u klasi profesora Vladimira Nikolića.

Aktivno je izlagala na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestovala je na umetničkoj rezidenciji ,,Art Camp Vasenthien” u Nemačkoj.

Izložba je otvorena do 9. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari