Izložbe „Republika“ i „Nasilje u nasleđe“ u užičkom Reflektoru 1Nina Babić, Goran Dragaš i Selman Trtovac/Foto: Reflektor

Dve izložbe „Republika“ i „Nasilje u nasleđe“ mogu se pogledati u užičkoj galeriji Reflektor od večeras, od 19 časova, do 20.maja.

Projekat „Republika“ čine crteži i video-rad Selmana Trtovca, kao i slike i fotografije Gorana Dragaša, umetnika koji žive i stvaraju u Beogradu, a svojim delima preispituju lično i kolektivno iskustvo iz vremena bivše Jugoslavije.

Dragaš i Trtovac su su rođeni u državi koja više ne postoji, u Jugoslaviji. Njihovo detinjstvo, školovanje i razvoj je vezan za tu zemlju. Drama koja se odvijala tokom devedesetih godina prošlog veka, raspad i nestanak te zemlje, i celog sistema vrednosti, uticao je na njihovo viđenje sveta.

Republika za njih nije samo puki geografski pojam, već je deo njihovog ličnog unutrašnjeg sveta, ali i deo kolektivnog mentalnog prostora. Poetike, likovni jezik i geneza mišljenja obojice umetnika su značajno različiti, što je za njih izazov i mogućnost dijaloga unutar zajedničke izložbe.

Nina Babić, vizuelna umetnica iz Banja Luke, svojom postavkom slika i objekta „Nasilje u nasleđe“, ukazuje na rodno nasilje. Istoričarka umetnosti Žana Vukičević piše da ta izložba predstavlja „ogoljeni, sirovi realizam, neublažen i neumekšan“, te da je namera umetnice da izove „snažne emocionalne reakcije kod publike“.

To je, dodaje, izložba koja „pretenduje da prodre duboko u svest pojedinca, izlažući ga pritom potencijalno neugodnim ili potresnim sadržajima.“

Goran Dragaš, rođen je 1972. godine u Sisku i slikarstvo je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kome je završio postdiplomske studije grafike. Izlaže u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. Jedan je od osnivača i član Umetničke asocijacije Prototip.

Selman Trtovac, rođen 1970. godine u u Zadru. Slikarstvo je studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Umetničkoj akademiji u Dizeldorfu, a doktorirao je na odseku za skulpturu FLU u Beogradu. Član je IKG (Internacionalni umetnički gremijum), pokretač Umetničkog centra Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković. Idejni je tvorac i suosnivač Nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd, kasnije Perpetuummobile. Izlagao na izložbama u zemlji i inostranstvu, a radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama.

Nina Babić je rođena 1983. godine u Banja Luci. Školovala se na Akademiju umetnosti u tom gradu, a potom je diplomirala na Visokoj školi slikarstva sa kostimografijom i scenografijom u Atini, nakon čega se vratila u rodni grad i diplomirala  slikarstvo. Izlagala je u Americi, Nemačkoj, Grčkoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i BiH.

Postavke se mogu pogledati uz prethodno zakazvanje na imejl galerije  Reflektor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari