Izložbom “Novi Sad kroz knjigu”, dodelom nagrada i programom “Seobe duša” počeo Sajam knjiga u Novom Sadu 1Foto: Gordana Nonin

Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti ,,Art Ekspo’’ počeli su juče, svečanim otvaranjem u Hali ,,Master“ Novosadskog sajma. Prvog dana počeli su i programi „Seobe duša“ koje tokom trajanja sajamskih manifestacija organizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Sajamske manifestacije svečano je otvorio počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga, pesnik Matija Bećković, o čijem životu i stvaralaštvu je na Sajmu knjiga otvorena i izložba “Matija” koju je organizovala novosadska Gradska biblioteka.

“Knjiga je najvažniji čovekov izum, sa tog prestola nije je sklonio nikada niko i ona će biti na kraju, kao što je bila na početku. Ovo je „Sajam knjiga“, a mogli bi da kažemo i „Sajam knjige“ jer knjiga je samo jedna i iz te jedne su nastale sve ostale”, naglasio je Matija Bećković.

Prisutnima su se obratili generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić i zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

U okviru ceremonije svečanog otvaranja, upriličeno je i uručenje književne nagrade Novosadskog sajma „Laza Kostić“. Za najbolje izdanje između dva sajma nagrada je pripala Jovici Aćinu za zbirku priča „Banja“, objavljenu u izdanju „Agore“ i Zoranu Đeriću za zbirku poezije „Pesme produženog trajanja“ u izdanju Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu dobila je Vesna Aleksić za knjigu „Dugo mačje leto“ u izdanju „Kreativnog centra“ a dobitnici nagrade za izdavački poduhvat godine su  Izdavačka kuća „Prometej“ i Biblioteka grada Beograda za knjigu „Nastanak evropskih jezika“.

Izložbom “Novi Sad kroz knjigu”, dodelom nagrada i programom “Seobe duša” počeo Sajam knjiga u Novom Sadu 2
Foto: G. Nonin

Novosadski sajam je od juče i stanica kulturnih dešavanja, koje organizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pod nazivom „Seobe duša“. Centralni događaj ove programske celine predstavlja izložba sa podnaslovom Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu  koja je, takođe, juče svečano otvorena. Održana je i promocija istoimene ilustrovane monografije o istoriji knjige u Novom Sadu  autora prof. dr Zorice Hadžić i dr Uroša Stankovića. I izložba i monografija predstavljaju legat i podsetnik na značaj Novog Sada u evropskoj istoriji knjige. Savremeni paviljon književnosti, u dodiru s drugim umetnostima, tematizuje ulogu knjige u životu Novog Sada u periodu od osnivanja prve knjižare do polovine prošlog veka.

Program Seobe duša u kojem će tokom narednih dana gostovati najznačajniji regionalni pisci počeo je sinoć kada je na bini u Master hali nastupila makedonska spisateljica Rumena Bužarovska. O tome koliko su predrasude i stereotipi o mnogim fenomenima dobro dekonstruisani u njenoj prozi, sa njom je razgovarala Tamara Srijemac pred brojnom publikom koja je pratila program. Koliko je Bužarovska spisateljica čiji rad prate brojni čitaoci u Srbiji, pokazalo se sinoć kada je posle programa gotovo sat vremena provela na štandu “Zenit”-a potpisujući svoje knjige priča i romana.

Međunarodni sajam knjiga i 26. Izložba umetnosti „Art ekspo“ traju do 10. marta, radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova. Ulaz je besplatan za sve programe, osim za događaje – koncerte koje u Hali 1 organizuje Fondacija „Novi Sad- Evropska prestonica kulture“.

“Seobe duša” danas sa Vegelom, Milenom Marković i Dejanom Tiago Stankovićem

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade za poetski roman “Deca” Milena Marković biće danas gost od 17 časova, a promocija eseja “U obećanoj zemlji” Lasla Vegela počeće u 18 časova kada će o ovom Vegelovom delu, koje će uskoro biti publikovano na četiri jezika, govoriti, pored autora, publicista i novinar Teofil Pančić. Dejan Tiago Stanković biće gostujući pisac od 19 časova na bini u “Master” hali Novosadskog sajma.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari