Književni program Trga pjesnika predstavio je ovog leta još jednog uzbudljivog, provokativnog autora iz Srbije, koji je dobio značajnu pažnju – veče pesnika i romanopisca Zorana Karanovića, sa kojim je razgovarao kritičar Danasa Vladimir Arsenić, okupilo je brojnu budvansku publiku, a ovo uspešno gostovanje utoliko je zanimljivije što se gotovo u isto vreme u Modernoj galeriji u Budvi, održavalo književno veče crnogorskih pisaca. Autor zbirki poezije „Blickrig“, „Srebrni sufer“, „Mama melanholija“, „Tamna magistrala“, „Neonski psi“, „Svlačenje“, „Boks set“ romana „Tri slike pobede“, „Više od nule“ i „Četiri zida i grad“, po kojima je poznat čitaocima u regionu, stigao je na Trg pjesnika sa trilogijom „Dnevnik dezertera“, kako je na početku razgovora istakao Vladimir Arsenić, prvom trilogijom u srpskoj književnosti 21. veka.

– Meni uopšte nije doprlo do svesti da su ljudi odustali od forme pisanja trilogije – objasnio je Karanović. – Ali, „Dnevnik dezertera“ zaista je prva trilogija novog veka, iako nije nastala u samom startu. Kad sam počeo da pišem roman, meni je bilo najvažnije kako da s poezije pređem na prozu, jer su to dva potpuno različita procesa. Pisanje poezije možemo da okarakterišemo kao neki proces fuzije, a pisanje proze kao nekakav proces fisije, dakle dve potpune suprotnosti. Jer, kad pišete pesmu, kroz jedan stih možete da prođete hiljadugodišnju istoriju i događaje, možete da odete u kosmos ili bilo gde na planeti, a da biste pisali prozu morate sve to da razložite.

Na večeri u Budvi otvoreno je i pitanje Karanovićevih književnih junaka, „mračnjaštva“ koje neguje u svojim romanima, piscima koje voli da čita, delima koja su uticala na njega, i kao čitaoca, i kao pisca. Kao svoju obaveznu „mračnu lektiru“ izdvojio je dela Kafke, Kamija, Gintera Grasa, Tomasa Berharda, ranog Handkea, kao i „nove“ klasike – od Mišela Uelbeka, do Elisa i Džonatana Frenzena, čija je knjiga „Korekcija“ za njega možda najbolje delo 21. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari