Izolacija koja prerasta u slobodu: Izložba fotografija „Ostrvo” u Galeriji kragujevačkog SKC-a 1Foto: Promo SKC Kragujevac

 

Sutra, u utorak, 5. marta u 20 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac biće otvorena izložba fotografija „Ostrvo” autorke Nataše Stamatović.

Izložbu će otvoriti istaknuti kragujevački fotograf Predrag Cile Mihajlović.

Kopno oivičeno vodom. Definicija ostrva najjednostavnije ukazuje na izolaciju, usamljenost, otuđenost. Međutim produbljujući smisao ostrvskog života, izolacija prerasta u slobodu, usamljenost u simbiozu sa prirodom, a otuđenost u spoznaju sebe.

Sami pejzaži ostrva, napuštenih kuća, stenovitih obala, drveća, životinja i biljaka izazivaju psihološki efekat razvoja i tranzicije tih osećanja. Dnevnik, putopis i dokument je proces koji se ne završava, tako da njegovo stvaranje svakako i dalje traje.

Narativi kreću od fizičkog do psihološkog, gde je sama suština vezana za jednostavnost pejzaža. Krećući se hibridnim prostorom između dokumentarnih i ličnih narativa ovaj dnevnik je i dokumentacija i poetska interpretacija ostrva, podstaknut dokumentarističkim impulsom i inspirisan prirodom poezije i estetike, navodi autorka Nataša Stamatović, u katalogu izložbe.

Nataša Stamatović (31, Kragujevac) je multimedijalni umetnik. Diplomirala je fotografiju na FPU u Beogradu, a pre toga studirala je grafički dizajn na Filumu u Kragujevcu.

Od samog starta počinje da razvija poetski i misteriozni vizuelni jezik. Apstrahovanje sveta u fragmente i prolazne trenutke, omogućavaju joj da kreira mapu informacija koje su nepovezane i sakupljene zajedno kako bi dale smisao okruženju.

Uglavnom fotografiše analogno na crno-belom filmu. Njen rad se nalazi u hibridnom prostoru između dokumentarnih i ličnih narativa.

Do sada je više puta izlagala na kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji (Beograd, Novi Sad, Kragujevac…) i inostranstvu (Rusija, Španija…).

Izložba je u Galeriji SKC-a Kragujevac otvorena do 25. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari