Izvršitelji iseljavaju pisce uz saglasnost gradskih vlasti 1

To znači da je prošlogodišnji sličan pokušaj nažalost samo odložen na skoro godinu dana, a njegov ružni epilog glasi: „Taj čin će obaviti sudski izvršitelji uz prisustvo policije a na osnovu tužbe JP Poslovni prostor uz prećutnu saglasnost gradskih vlasti“, saopštava u ime DKV predsednik njegovog Upravnog odbora književnik Jovan Zivlak.

„Na sednici Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine 1. novembra sa čuđenjem je primljena i komentarisana informacija o višekratnom pokušaju sudskih izvršitelja u toku oktobra meseca da se naša organizacija deložira i iseli iz svojih prostorija u Braće Ribnikara 5 u Novom Sadu. Sudski izvršitelji su, po nalogu Tanje Đerić, a na osnovu tužbe JP Poslovni prostor, zbog našeg duga za zakup od oko 600.000 dinara pokušali da isele DKV, uz prećutnu saglasnost gradskih vlasti Novog Sada i pored obećanja istih da će se učiniti napor da do pomenutog iseljenja ne dođe“, stoji još u saopštenju uz napomenu: da „kampanja sa deložacijom traje već više godina“.

„Dug se odnosi na tekuće troškove, posebno zakupa, tako što finansijeri (Grad, Pokrajina i Republika) nisu optimalno dodeljivali DKV, kao reprezentativnom udruženju, sredstva za namene zakupa, telefona, grejanja, knjigovodstva i dr. Budući da se sredstva za pomenute troškove ne mogu prelivati sa sredstava za projekte, DKV je stalno bio u situaciji da reprodukuje dugove“, navodi se u saopštenju uz detaljno objašnjenje kako je do uvećanja dugova došlo.

„Sa stanovišta zakona Grad, tj. njegovo javno preduzeće, formalno je u pravu da goni DKV za neizmirene troškove, ali sa stanovišta pravednosti Grad je u konfliktu sa odgovornošću za kulturu i njenom ulogom u našoj sredini“, kaže se na kraju uz sumnju „da nisu u pitanju samo režijski troškovi, nego i neke druge namere, koje ozbiljno ugrožavaju opstanak DKV“, „jednog od retkih umetničkih multikulturalnih udruženja koje okuplja oko 600 stvaralaca Vojvodine i Srbije“.

Saopštenje se završava molbom da se postupak deložacije obustavi „i da Grad Novi Sad, uz poštovanje prava književnih stvaralaca svih jezika Vojvodine da rade na unapređenju svojih književnih i ličnih prava, uloži napor da se nađe zadovoljavajuće i pravedno rešenje“.

Loša poruka iz buduće Evropske prestonice kulture

„Srpski PEN poziva gradske vlasti u Novom Sadu da promene odnos prema reprezentativnim umetničkim udruženjima i da na sporazuman način, koji bi uvažavao interese savremene kulture, razreše problem prostora Društva književnika Vojvodine. Prinudno iseljenje jedne reprezentativne umetničke organizacije svakako ne bi bila dobra poruka iz grada koji 2012. godine treba da bude Evropska prestonica kulture“, ističe se u saopštenju Srpskog PEN-a.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.