"Jadnici" najbolji na Paliću, specijalno priznanje rediteljki "Ajvara" 1Scena iz filma "Ajvar" Foto: Promo

Nagradu „Zlatni toranj“ za najbolji film na Festivalu evropskog filma u Paliću dobilo je ostvarenje „Jadnici“, reditelja Lađ Lia, za uspešnu kombinaciju žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta.

Žiri Glavnog programa Festivala u sastavu Lawrence Tooley, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas i Tom Burke doneo je odluku da nagradu „Palićki toranj“ za najbolju režiju žiri Glavnog programa dodelio je Jurisu Kursietisu, reditelju filma “Oleg”, koji majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu, kako bi nam prikazao organski tačan portret našeg vremena.

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje 26. Festivala evropskog filma dodeli reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za detaljan portret jedinstvenog antiheroja iz filma “Okovan”, kao i Specijalno priznanje Ani Mariji Rosi, rediteljki filma “Ajvar”, za bavljanje univerzalnom dilemom globalnog sveta, kroz prizmu veze u raspadanju.

Međunarodni žiri kritike doneo je jednoglasnu odluku da svoje priznanje dodeli filmu “Žetva” reditelja Miše Antadzea.

Radi se, ocenio je žiri, o povezivanju lokalnog i globalnog u neobično sofisticiranom delu za reditelja, kome je to prvi dugometražni film.

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno je glumici Martini Apostolovoj, za glavnu ulogu u filmu “Irina” Nadedžde Koseve.

Ovogodišnji Festival evropskog filma održan je od 20. do 26. jula, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

U okviru predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u više od 15 različitih selekcija i programskih celina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari