"Jaje voskom šarano" u Etnografskom muzeju 1

Etnografski muzej u Beogradu je u svojoj posvećenosti očuvanju etnografskog kulturnog nasleđa od samog početka veliku pažnju posvetio kompleksu uskršnjih običaja i verovanja.

O tome svedoči i kolekcija u kojoj se nalazi više od 1.200 uskršnjih jaja od kojih je njih oko 900 ukrašeno tehnikom šaranja voskom.

Značaj uskršnjih jaja šaranih ovom tehnikom je u tome što nijedna druga tradicionalna tehnika nije dala toliku mogućnost likovne izražajnosti. Tako šarana uskršnja jaja  nose bogatsvo ornamenata i ponekad predstavljaju dela narodne umetnosti koja se, posmatrana okom etnologa, pretvaraju u riznicu odgovora na pitanja o tradicionalnom životu i proslavljanju velikog hrišćanskog praznika Uskrsa.

Jaja su  voskom šarana na različite načine, a jedan od najzastupljenijih podrazumeva upotrebu šaraljke kojom su crtani ornamenti. Osim kolekcije uskršnjih jaja, Etnografski muzej čuva i jedan broj šaraljki za jaja koje su sakupljene u različitim periodima i krajevima Srbije i regiona.

Izložba i katalog „Jaje voskom šarano“ prikazuju ne samo uskršnja jaja i šaralice za vosak već i naročitu veštinu šaranja jaja tom tehnikom, često nazivanom batik tehnika, i zapravo daju odgovore na pitanja zašto, od kada, kako i čime bojimo i šaramo uskršnja jaja.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 4. maja 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari