Januar u Kinoteci 1Foto: Danas Online

Zbog velikog interesovanja publike Jugoslovenska kinoteka započinje program u 2019. godini reprizom retrospektive Bernarda Bertolučija (1941-2018), ciklusom Stiva Mekvina, Danima igre i Danima jevrejskog filma, kao i ciklusima posvećenim mjuziklu, originalu i rimejcima, te crnom filmu.

Januarsku preporuku filmova dao je Lazar Šećerović. Program „Bernardo Bertoluči na bis“ biće održan od 3. do 15. januara s tim što Kinoteka neće raditi tokom božićnih praznika 6. i 7. januara. U sklopu retrospektive slavnog italijanskog reditelja publika će biti u prilici da vidi izbor njegovih najvećih filmova kao što su „Poslednji tango u Parizu“, „XX vek“, „Poslednji kineski car“, „Čaj u Sahari“. Ciklus „Mjuzikl“ zakazan od 17. do 24. januara i zatim 30. i 31. januara donosi izbor popularnih ostvarenja ovog žanra i to, od filma „Da zaigramo“ (1937) Marka Sandriča, sa čuvenim parom Fred Aster i DŽindžer Rodžers, do „Čikaga“ (2002) „Roba Maršala sa Rene Zelveger i Ketrin Zitom DŽouns. Najavljeni su i „Amerikanac u Parizu“ Vinsenta Minelija, „Tomi“ Kena Rasela, „Kosa“ Miloša Formana, „Mulen ruž“ Baza Lurmana i drugi.

Beogradski festival igre od 25. do 29. januara predstaviće šeste Dane igre. U sklopu ovog programa biće prikazani: filmovi „Igra“ u režiji slavnog koreografa Aleksandera Ekmana, „Pustinjski igrač“ u režiji Ričarda Rejmonda kao i dokumentarci „Bergman u oku koreografa“, „Opera u Parizu“…

Muzej Jugoslovenske kinoteke započinje program 3. januara ciklusom „Original i rimejk“ koji obuhvata filmove „Zatvorski krug“ (1975) Roberta Oldriča i istoimeni film Pitera Sigala iz 2005. godine, zatim dve verzije „Čoveka koji je previše znao“, obe u režiji Alfreda Hičkoka (1934 i 1956.), te Hičkokov „Psiho“ (1960) i istoimeni film Gasa Van Senta (1998).

Hičkok je zastupljen i filmom „Nazovi M radi ubistva“ (1954), a prati ga rimejk „Savršeno ubistvo“ (1998) Endrua Dejvisa.

Ciklus „Velikani svetskog filma koji će trajati od 9. do 13. januara je posvećen Stivu Mekvinu (1930-1980), a izbor iz njegovog opusa hronološki prati karijeru te američke glumačke zvezde čiji je imidž buntovnika osvajao i ljubitelje akcionih filmova i ženski deo publike. Među deset filmova su „LJubav sa nepoznatim“ Roberta Maligana, „Sinsinati Kid“ Normana DŽuisona, „Bulit“ Pitera Jejtsa, „Bekstvo“ Sema Pekinpoa, „Leptir“ Frenklina DŽ. Šafnera.

Program Crni film, sa fokusom na uspon Afroamerikanaca kao glavnih junaka u američkoj kinematogafiji, obuhvata 14. i 15. januara šest ostvarenja iz 70-ih godina 20. veka – od „Crnog Cezara“ do filma „Pakao Harlema“ Larija Koena.

U ciklusu Moj izbor svoj eklektični filmski ukus predstavlja Lazar Šećerović, koji je kao prevodilac bio dugogodišnji saradnik Festa, a poznat je i kao vlasnik prve diskoteke u Beogradu „Kod Laze Šećera“. U njegovom izboru dominiraju francuski i italijanski autori, pa će od 16. do 18. januara biti prikazani „Parižanka“ (1957) Mišela Boarona, „Varalice“ (1958) Marsela Karnea, „Gepard“ Lukina Viskontija (1963), ali i američki filmovi „LJubav popodne“ (1957) Bilija Vajldera, „Ponoćni kauboj“ (1969) DŽona Šlesindžera…

Povodom smrti britanskog reditelja Nikolasa Rouga, 21. i 22. januara biće prikazano šest njegovih filmova u ciklusu Sećanje na…“ Među njima su „Performans“ (1970) sa DŽejmsom Foksom i Mikom DŽegerom, „Čovek koji je došao na zemlju“ (1976) sa Dejvidom Bouvijem, „Loš spoj“ (1980) u kojem igraju Art Garfankel i Tereza Rasel.

Kinoteka će biti domaćin „Dana jevrejskog filma“, koje 23. januara otvaraju jugoslovenska produkcija „Deveti krug“ (1960) „Franca Štiglica“i italijanski „Vrt Finci Kontinija“ (1970) u režiji Vitorija de Sike. U žanrovski raznovrsnom programu do 27. januara biće prikazani i „Devojka koju sam voleo“ (1973) Sidnija Polaka, „Ani Hol“ (1977) Vudija Alena, „Vatrene kočije“ (1981) Hjua Hadsona, „Pijanista“ (2002) Romana Polanskog…

Kinoteka će podsetiti 28. i 29. januara i na filmove nedavno preminulih umetnika – glumca Rolfa Hopea, scenariste Viijama Goldmana, direktora fotografije Vitolda Sobočinskog, kompozitora Stelvija Čiprijanija i glumca Karla Đufrea.

Poslednja dva dana januara rezervisana su za Šok koridor koji u nastavku ciklusa o vukodlacima prikazuje šest naslova – od britanskog filma „Prokletstvo vukodlaka“ (1961) Terensa Fišera do američkog filma „Vuk“ (1994) Majka Nikolsa sa DŽekom Nikolsonom u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari